Fotboll

Astrios damer skrällde i hemmapremiären

Astrios damer firade solig hemmapremiär på Söndrums IP på bästa tänkbara sätt, när förra säsongens seriesegrare, Mariebo, besegrades med 5-4.

BK Astrio – Mariebo IK 5-4 (1-2)

– Det kändes fantastiskt! säger Linnéa Nilsson, en mycket nöjd hemmalagsmåvakt, men är ändå självkritisk vid ett par av de insläppta målen.

– Hon får vända upp och komma helt ensam och hade väldigt mycket tid på sig, kommenterar Linnéa 1-4-målet.

När gästerna från Jönköping gjorde just 1-4 efter 70 spelade minuter var det långt ifrån självklart att Astrio skulle få mig sig poäng i lagets första match på hemmaplan i division 1. Men laget hade mer att ge, ville mer och visade det på ett imponerande sätt.

Mariebo vann division 1-serien förra säsongen. Astrio är nykomlingar denna säsong. På pappret en svår gäst, men Astrio höll ifrån bra i en jämn första halvlek och tog ledningen efter bara två spelade minuter efter en snabb omställning på högerkanten.

Just snabba omställningar var Astrios vapen matchen igenom, en match där gästerna i övrigt hade större bollinnehav och ofta pressade Astrios backlinje i uppspelsfasen, men Astrio hade länge de vassaste avsluten i första, men gästerna lyckades ändå vara mest effektiva i en halvlek som slutade med bortalagsledning med 1-2.

I andra halvlek syntes till en början klasskillnad mellan lagen. Ett mer rutinerat Mariebo dominerade bollinnehavet, rullade bollen säkrare på mittfältet och skapade fler avslut och vassare målchanser under andra halvleks första hälft, där både 1-3 och 1-4 trillade in bakom Linnéa Nilsson i Astrio-målet. Vid båda målen misslyckades försvaret att rensa bollen och Linnéa lämnades ensam i svåra lägen. Linnéa om 1-3-målet som såg ut att rinna rakt igenom henne, och ett skott hon ”borde” ha tagit:

– Det är hårt i mattan och det studsar mer än det brukar, men jag kan ju tycka att jag ska ta den, så det är lite tråkigt, säger Linnéa.

Men Mariebos övertag av bollinnehavet minskades i och med att Astrio halvvägs in i andra halvlek kunde öka trycket och komma i snabba omställningar på såväl höger- som vänsterkant. När Astrios Nellie Bryneus kämpade in 2-4 i 76:e minuten, vände matchbilden till hemmalagets fördel och åtta minuter efter tvåan kom 3-4, åter igen av nummer 11, Nellie Bryneus, och det dystra läget såg inte längre så dystert ut, utan till och med hoppfullt.

Vid ett potentiellt matchavgörande anfall från Mariebo gjorde Linnéa Nilsson i Astrio-målet en mycket kvalificerad räddning med cirka 10 minuter kvar av matchen. Linnéa kom ut i perfekt tajming och utmanade Mariebos skytt och med matchens solklart bästa räddning, inte bara räddade skottet, utan sannolikt även matchen. 3-5-underläge så pass nära slutet, skulle med största sannolikhet varit kraftigt demoraliserande och ett ointagligt läge.

Men när Astrio istället reducerade till 3-4 hängde känslan av en möjlig kvittering i luften. Och den kom bara fyra minuter därefter då Sofie Rewucha dribblade in från vänster i straffområdet och satte ett distinkt avslut i bortre gaveln.

Och Nellie Bryneus, som bara tio minuter tidigare fallit till marken efter att ha tappat luften från en hård boll i magen, var inte färdig med att visa prov på sina briljerande färdigheter när hon efter ett suveränt förarbete av Wilma Leidhammar på högerkanten hittade tryckte in segermålet.

Och det var en stolt tränare i Iztok Pristovnik, som summerade matchen efter segern:

Iztok, från läktaren ser det ut som om matchen är slut vid 1-4.

– Ja, jag håller med dig helt och hållet, men detta laget är det moral i och det finns alltid möjlighet att göra mål, och det visar tjejerna fantastiskt bra idag, konstaterar Iztok.

– När vi får 2-4, då börjar jag tro på det, i alla fall kvittering, då finns möjligheten, lite medvind, det är härligt.

Just vid 2-4 kändes det som att den här matchen inte var över, och för en gångs skull fick reportern rätt.

– Ja, det är för en gångs skull det, skrattar Iztok och fortsätter: Ja, men det är skönt faktiskt. Och när det är 4-4 är det härligt att vi kör, då är det skönt att vi bara tutar och fortsätter köra för det.

Men även om det kan tyckas ha sett så ut, tonar Iztok ändå ner bedriften och vill inte kalla det bragd.

– Bragd och bragd. Ibland händer det och det är så härligt att laget får vara med om det. Första segern i division ett, det är ju helt grymt att ta med sig detta hela året, hur det än går, det är ju underbart, säger Iztok.

Det är ju inget ”dussinlag” ni möter heller.

– Nej, de vann serien förra året, och det är ett stabilt division 1-lag, och vi står upp rätt så bra. Jag tycker det går upp och ner, men vi är vassa framåt i alla fall.

Känns det som att Mariebo blir paralyserade när ni gör 2-4, att de inte riktigt vet vad de ska göra när ni är så tunga framåt?

– Ja, så är det, och så är det alltid. Leder man med 4-1 så är det jättebetryggande och får man då 4-2 och motvind och man känner att de andra tutar på så blir det lite osäkert. Och kommer då 4-3 då finns det ju verkligen möjligheter att köra.

Vad rör sig i huvudet efter kvitteringen till 4-4?

– Det är bara att gå för det. En poäng är ingenting. Det är roligt att vinna! Jag vill gå för det. Det här gänget SKA gå för det. Det är inget snack om saken, avslutar Iztok Pristovnik på ett soligt Söndrums IP.

klicka er in på fler bilder med pilarna i bilden

BK Astrio - Mariebo

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen