/
Fotboll

Jesper Uhlén möter Jesper Westerberg

Jag satte mig vid telefonen och ringde ett samtal. På andra änden av linan svarade min namne, Jesper Westerberg.

Vi började med den obligatoriska förstafrågan. Hur mås det? Svaret från Jeppa blev även det det obligatoriska, det är bra med tillägget att det var bra både kroppsmässigt och huvudmässigt. För att inte stolpa upp samtalet så fick Jeppa spinna vidare med att förklara känslan för den gångna säsongen i Superettan.

”Säsongen summerades efter ÖIS-matchen. Vi borde kunnat hålla det levande till sista omgången. Ojämnhet är största felet för året. Svårt att spela mot ”sämre lag”. Lag som ställer sig lågt och inte vill anfalla. Detta har dock varit ett problem under många år. Vår egna spelstil har varit att ligga lågt och försvara.”

Förväntningarna, både inom gruppen och på läktaren, är att vi ska kunna föra matcher. Detta har dock ej kunnat infrias, detta är båda Jesprar överens om.

Vi pratar vidare om hur känslan i truppen är och om man inom spelartruppen vet att detta har slutat i den sämsta säsongen på länge och självklart har spelarna koll på detta.

”Vi var rustade för toppstrid men med bevis i hand så räckte vi inte till. Största känslan i spelargruppen är nu revansch snarare än besvikelse.”

Några matcher kan man dock känna sig nöjda med. AFC Eskilstuna och Helsingborgs IF hemma är bra, samt även HIF borta. Största besvikelsen är derbyna mot Falkenbergs FF där vi lät dem spela sitt spel och vi lurades in i deras kontringsspel. Största bottennapp är Norrby x2, Gefle hemma och Frej hemma.

Vi går vidare in på framtiden och då framförallt på Jeppas egen situation där han sitter på ett utgående kontrakt. Är det så att han lämnar eller?

”Förhoppning om nytt kontrakt men jag vet inte. Jag har sagt vad jag vill och önskar. Bollen ligger hos HBK. Önskan är om ett år i taget framöver. När karriären avslutas så avslutas den på topp och då förhoppningsvis i HBK.”

Då Jeppa inte är ensam om att sitta på utgående kontrakt så frågar jag om hur han ser på situationen och svaret är glasklart. Han hoppas att alla (Kosuke Kinoshita och Marcus Mathisen (red.förklaring))  förlänger.

Jeppa ser stor utvecklingspotential i dagens trupp och det är ytterst viktigt att behålla den talanggrupp som nu finns där framförallt Gabriel GudmundssonOscar PeterssonJonathan Svedberg och även Malkolm Nilsson ingår.

Och med ovanstående i beaktning säger Jeppa följande: ”Självklarhet att vi ska satsa på att gå upp 2019.”

Dock finns det saker att förbättra. Det finns vissa bitar i spelet som inte fungerar. Detta är en lärdom inför kommande säsong.

Vi talar vidare om de bitar som inte riktigt fungerat och kommer åter igen på det vi pratade om innan med låga försvar och kommer sedan in på hur det sett ut i många matcher i år. Att vi lyft långt i slutet av matcherna för att vinna.

”Del av frustration att gå så mycket framåt i slutet av matcherna.”

Jag är också intresserad av hur Jeppa ser på sin egen säsong även om jag vet att han är en lagspelare.  Och med 3 mål framåt är det inte konstigt att Jeppa känner sig nöjd. Han har känt en offensiv frihet som medfört att han kunnat delta mer i spelet framåt. Där finns dock en viss frustration över att inte veta vem han har framför sig från match till match. Men Jeppa säger säkert att detta är något som man fått lära sig med åren. Det gäller att prata mycket så löser det sig.

Alla dessa byten på höger- och även vänster-ytterposition är ett led i den konkurrens som finns i truppen. Den är inte bara till ondo. Jag frågar vidare vad för slags ytter han önskar ha framför sig som ytterback.

”En ytter som har hög spelförståelse och som gillar och vill spela med kombinationer. Ett samspel mellan ytterpositionerna”

Sedan säger Jeppa något som får mig att bli väldigt glad över att ha Jeppa i Klubben. Han säger något som på allvar får mig att förstå vilken skarp fotbollshjärna han har. ”Använd dina medspelare för att göra dig själv bättre.” Just detta är något som jag hoppas Jeppa trycker på inför spelartruppen som den ledare han är.

Som vi alla vet så var Jeppa drivande i kampanjen #SlutsåltÖrjan i somras. En initiativ som såg till att vi nog fick 2000 personer ytterligare till matchen mot Degerfors IF i juli. Detta arbete är något som han ser med stolthet på. Ett arbete som visar att det går.

”Behövs nån med driv som kan skapa engagemang och evenemang. Behövs nån som brinner för det.”

Orden ovan skriver jag under på. Vi behöver någon i Klubben som på allvar har evenemanget som huvuduppgift i sitt arbete. En person som verkligen jobbar med publiken, supportrar och medlemmar. Jeppa fortsätter sedan att parat om just publikens betydelse och att man som spelare vill ha en engagerad publik och då även gärna en stor publik.

På frågan hur vi får detta är svaret tydligt. ”Framförallt måste Klubben bli mer synlig. Innan under och efter match. Skapa engagemang genom att visa att Klubben engagerar sig.”

Vi har pratat nutid och framtid. Men jag känner att med Jesper Westerberg på tråden måste vi också prata lite dåtid. Jeppa är ju ändå den spelare idag som har varit längst i truppen och var även med under den tid då vi kunde utmana i Allsvenskan. Vi hade ju faktiskt chans på Europaplats i sista omgången 2007. Även om Jeppa ser tillbaka med glädje på sina år i Klubben så är det tufft att se Klubbens förfall senaste 10 åren. Från att ha varit utmanaren från landet till att numera inte ens vara bäst i länet. Men Jeppa inger en trygghet i sina svar. Halmstads Bollklubb kommer komma åter!

Intervjun börjar att lida mot sitt slut men jag inte låta denna pratstund gå förbi utan att prata om det som kanske är det som flest har i sin tanke idag. Hur är organisationen i Klubben och hur ser spelarna på detta.

”Kontakten mellan styrelse och spelargrupp är liten. Spelartruppen är dock alltid öppen för frågor och input.” Jeppa förklarar sedan att detta i sig inte behöver vara dåligt. Så länge som man känner att styrelsen jobbar för Klubbens bästa.

Då Jeppa är en person med stort driv måste jag fråga honom. Kan han se sig i en ledande position inom HBKs organisation i framtiden?
Framtidsvisionen är att bli klubbchef/sportchef/chefsscout, dock inte tränare. Hjärtat finns hos HBK så det är förstavalet om intresse för honom finns. Kan även finnas intresse av styrelsearbete, då han ser nyttan av fotbollskompetens.

Jeppa är en person med mycket energi som han gärna sprider runt omkring sig. Detta har i sig medfört att han driver företag vid sidan om sitt fotbollsspelande. Han försäkrar dock att det inte tar energi från planen utan snarare tvärt om. Det ger honom energi.

”Roligt att träffa folk och då även utanför fotbollen. I sitt företag är det fokus på de människor jag träffar istället för bara mig som det är i fotbollen. Det är en skön kontrast”

Att få ca 45 min i telefon med ett av Sveriges snyggaste skägg är en ynnest. jeppa är en person som alltid ställer upp för Klubben. Han är, enligt mig, en spelare och person som vi i HBK ska vara väldigt glada och tacksamma för att vi har. Och om du läser detta Tony Karlsson, skriv livstidskontrakt med honom

JESPER BERNHED UHLÉN
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Till toppen