Handboll

Simon Holmqvist och David Neij Europamästare i beachhandboll

I en dramatisk final mot Spanien kunde Sverige vinna i shout out och segerstinna killar kunde skrika ut sin enorma glädje inför svenska fans på plats i Varna…

Semifinalmatchen mot Ukraina blev Victor Paldanius en stor matchhjälte med sina 18 poäng. och vann med klara 2-0 i set (24-14, 24-19).
Sveriges fina laginsats som nu har tagit dem från gruppseger i gruppspelet, vidare till gruppseger i huvudrundan och nu hela vägen EM-guldmedaljörer.

I finalen väntade de regerande Europamästarna Spanien som alltså vann U17-EM i beachhandboll 2019.
Spanien var obesegrade i mästerskapet och i semifinalen vann man mot Kroatien med 2-0 i set, men i rysarfinalen visade Sverige upp register värda sitt guld.

Handbollskanalen skriver så här på sin hemsida om den heroiska insatsen

Wow, bara wow! Vilken final vi fick uppleva i herrarnas U17-EM i beachhandboll. Sverige ställdes i finalen mot giganten Spanien som inte tappat ett enda set i hela turneringen. Och som huserade några av Europas och världens största stjärnor. Kolla bara en lirare som Joaquin Varo Gallardo.

Blågult fick också en tuff start i första set. Spanien valde otroligt tät bevakning på svenska poängkungen Victor ”Palle” Paldanius och det gav rödgul utdelning. 30-21 i spansk favör efter första 10 minuterna och ett vilket lag som helst, utom detta svenska lag, hade kunnat vika ner sig.

För det svenska U17-landslaget repade mod, vann första uppkast och satte direkt 2-0 i andra set. Svenskarna rann gång på gång igenom det spanska försvaret som plötsligt såg ihåligt ut. Ett par räddningar gav ett försprång på typ sex poäng och Sverige växte in i matchen.

Spanien har dock hög kvalitet och tack vare den plus lite medvind med både domslut, bollstudsar och stressade felbeslut från svenskarna kröp de närmare och närmare. Det blev så nära att det var helt jämnt, 26-26, så att andra set avgjordes på ett golden goal. Sverige vann uppkastet och drog dit 27-26 vilket tog matchen till shoot out.

Och om det var spännande fram till nu så blev matchen nu en klassiker.

För både Spanien och Sverige var enormt säkra i den första fem-rundan. Den spanske målvakten försökte flera gånger störa svenskarna genom att rusa ut och sätta press men de blågula placerade säkert in bollen i nät. Det hela gick till golden shoot out, alltså en shoot out-omgång i taget.

Här fick Spanien ett övertag. Och skulle bara avgöra genom en enkel enpoängare. Men så dök Oscar Johansson upp från ingenstans för de spanska spelarna. Alltså bokstavligt talat dök. Den svenske målvakten dök in och bröt inte bara en utan två spanska bollbanor och räddade ett utsatt läge till svenskt guld.

Det var Paldanius som fick sätta segerpoängen men det här var en laginsats. Från Johansson i mål till specialist Hanssen till Fogelholm, Nederman och den utvisade Andersson. Och ett namn kvar att nämna: Henriksson. Vilken insats i finalen av Albin Henriksson.

Mitt i allt står två killar från Halmstad

Simon och David kompisarna från Halmstad handboll och båda två är målvakter har igenom hela turneringen visat upp ett grymt målvaktsspel och gjort otroligt viktiga räddningar.

Klassisk fråga hur känns det

David: Att vara Europamästare har inte sjunkit in ännu säger David…
Det är så härligt att vi har kämpat tillsammans hela vägen.

Simon: Det är en mäktig känsla och det är ett minne för livet, vi har verkligen krigat med svett och tårar och vi har satt Halmstad på kartan.

Trodde ni det här när ni satt på planet ner

”Mamma vi kommer vinna hela skiten” vi har bra spelare på alla positioner och visste att vi hade potential, jag är oerhört stolt över grabbarna att vi lyckades uppfylla vår dröm säger en segerrusig Simon Holmqvist!

David: Jag blev ju uttagen som reserv så jag visste inte hur bra vi verkligen var, mitt mål var topp tio, men nu är vi bäst i Europa!

Bild: privat

 

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen