Kampsport

VM-silver till Sibelle i landslagsdebuten

Sibelle Boutros med Nikado Karateklubb som moderklubb hade aldrig tidigare tävlat i landslaget. Hon gjorde debut på VM i Liverpool och tog direkt silver i juniorklassen för lag. ”Det känns jättekul! Man blir väldigt taggad på mer efter det här”, säger hon…

Egentligen borde det inte vara möjligt. Sibelle Boutros ryckte in i det militära i juni. Sedan hon började göra lumpen har det inte funnits lika mycket tid för träning som tidigare.
– Men det gick ju bra ändå!, skrattar Sibelle.

VM-platsen blev hon tilldelad för cirka en månad sedan. Det kom ett mejl med besked om att hon blivit uttagen efter en öppen landslagsträning.
Sibelle har tillhört Nikado i Laholm fram till i år. Nu tillhör hon istället halmstadklubben Zendokai. Normalt sett tränar hon tre till fyra gånger i veckan.

– Jag var lite lite intresserad av att gå på riksidrottsgymnasiet i Stockholm men jag var inte sugen på att flytta, säger Sibelle som tog studenten från Osbecksgymnasiet i somras.

Hon har deltagit på ett SM och då tog hon guld i sin klass. Det var 2019 och innan pandemin satte käppar i hjulet för tävlingar.
– Jag hade inte så jättehöga förväntningar inför VM. Jag var glad bara över att vara med i och med att jag inte tränat så mycket som jag brukar.

Sibelle tävlar i kumite (fajt) och som 19-åring deltar man i juniorklassen. Sibelles styrkor på mattan är hennes smartness och snabbhet.

Sveriges silverlag på VM: Robert Tegel (landslagsoach), Lorin Cicek, Elma Elezovic och Sibelle Boutros. Foto: privat

I den individuella klassen blev det respass i första matchen. Desto bättre gick det i lagklassen för Sibelle och hennes två landslagskamrater. Det bar hela vägen fram till final.
– Vi vann mot Portugal och Tjeckien. I finalen fick vi möta Schweiz och där blev det tyvärr förlust med 2-1, säger Sibelle.

Hur kändes det att vinna VM-silver?

– Det var jätteroligt! Men det var först lite snöpligt att missa guldet i och med att det bara skiljde ett poäng. Det var jättenära guld men nu när jag fått smälta det lite är det kul med silver.
Sibelle menar att framgångarna på VM gör henne väldigt motiverad och taggad på mer. I oktober väntar SM och i december är det EM i Schweiz.
– Jag ska göra allt jag kan för att komma med till EM. Det hade varit väldigt kul med ett internationellt mästerskap till.

Vad har du för möjligheter att satsa på karaten nu när du gör lumpen?

– De är positiva till tävlingar. Jag får ledigt för att vara med på SM. Sedan kan jag träna när jag har tjänstledigt på helgerna och det går att träna till viss del på regementet.

Sibelle har sin militärtjänstgöring på P7 i Revingehed utanför Lund. Hon ska ligga inne i 14 månader och är eldledningsplutonbefäl.
Det är långt ifrån självklart för alla att göra lumpen idag och tjejer är i klar minoritet. Det är dock fler och fler som är intresserade. För Sibelle var det ganska självklart.
– Jag har alltid varit sugen på att göra lumpen och jag tog chansen när möjligheten dök upp. Det kändes lika bra. Så slapp jag fundera på vad jag skulle göra efter studenten, skrattar hon.

Vad är det som gjort att du alltid varit intresserad av att göra lumpen?

– Pappa var militär i Libanon och jag har alltid tyckt att det verkat intressant. Pappas intresse har smittat av sig lite, säger Sibelle som även delar karaten med pappa Mouhib.

Hur är det att göra lumpen?

– Det är som jag förväntade mig. Vi är faktiskt ganska många tjejer i min kull, så det är skönt. Men tjej eller kille spelar egentligen ingen roll där, avslutar den nyblivna VM-silvermedaljören.

Silvermedaljen var oväntad med tanke på att Sibelle inte kunnat träna lika mycket som hon brukar då hon just nu gör lumpen. Foto: Johan W Jönsson
I samarbete med Laholms Tidning och Johan W Jönsson
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen