Bollsport

Fjärde hösten för pendlande bowlare

Varje måndag går bussen från Halmstad Arena till Båstad. Bowlarna i HGIF Tre Hjärtan har dragit igång fjärde hösten av pendling − och längtar mer än någonsin efter en hemmahall.

I våras tog Leif Andersson, ordförande för HGIF Tre Hjärtan, emot priset som årets eldsjäl i Halmstad. Bowlingklubben Hallandia fick pris som årets förening. De tillsammans med Halmstads alla bowlare känner av saknaden efter en hall i Halmstad och för gänget i Tre Hjärtan är det en kamp att få pendlingen att gå ihop.

− Det här är fjärde hösten. Vi har fått pengar genom Idrottslyftet och vi söker bidrag där vi kan för att få ihop det. Men självklart är det pengar man hellre hade lagt på annat, konstaterar Leif Andersson som i likhet med det sammansvetsade bowlargänget inte tänker ge upp idrotten bara för att en hemmahall saknas.

− Kommunen vill hitta en lösning på det här. Men de privata intressenter som funnits har alla backat ur. Vi hoppas verkligen att någon vill bygga en bowlinghall i Halmstad snart, säger Leif Andersson, som i såväl debattinlägg som tacktal lyfter bowlarnas problematik.

Leif Andersson och Kjell-Ove Söderberg
Leif Andersson och Kjell-Ove Söderberg

Det är en laginsats med goda krafter som för bowlarna från Halmstad till Båstad varje vecka. Ingvar och gänget från Sennans buss har varit med hela vägen. Så även merparten av bowlarna, med föräldrar och anhöriga samt eldsjälar i föreningen som Leif Andersson och Kjell-Ove Söderberg.


Lars-Åke Söderberg håller på med både bowling och skytte på fritiden.

Makarna Hannah och Mattias Warenborn är också veteraner i bowlargänget. När vi träffas är det bara dagar kvar tills de ska vara med i distriktsmästerskapen i curling, även det en gren inom paraföreningen HGIF Tre Hjärtan.

− Han behöver inte ens titta var klotet tar vägen. Man känner direkt när det inte blir rätt, säger Lars-Åke Söderberg när kompisen Mattias traskar mot oss och inte väntar för att se hur många käglor som faller efter det senaste slaget.

Martin Gustafsson och Katarina Landberg.
Martin Gustafsson och Katarina Landberg.

Bland de 18 bowlarna från Halmstad i hallen denna kväll finns sekel av bowlingerfarenhet. Många av föreningens engagerade medlemmar är med så gott som varje vecka. Men utmaningar i tillgängligheten har gjort att många har fått sluta.

− Vi tappade hälften av bowlarna när Rejmes lade ner på grund av tillgängligheten och resorna. Och det känns ju jättetråkigt, säger Leif Andersson och konstaterar att bowlingen är så mycket mer än idrott för deltagarna.

− Det är en jätteviktig aktivitet även socialt. Alla ska ha rätt till ett aktivt liv och de som har funktionsnedsättningar som gör att de inte kan delta i alla aktiviteter behöver det ännu mer.
Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef på Hallands Idrottsförbund hoppas att de prisbelönta Halmstadföreningarna snart kan bowla på hemmaplan igen.

Simon Artursson och Adrian Wiström
Simon Artursson och Adrian Wiström är ense om att ett Halmstadlag bör ha en hemmahall.

Läs mer om Riksidrottsförbundets kampanj ”Bygg för vår hälsa”.

− Bowlingen är en jätteviktig idrott som är inkluderande och tillgänglig för många, oavsett ålder och fysiska förutsättningar. Samtidigt är anläggningar en prioriterad fråga och i Halmstad pågår ett arbete för att få med idrottsytorna i den långsiktiga samhällsplaneringen. Det är den typen av åtgärder som ger resultat och vi är många som är eniga i förhoppningen att man snart kommer att hitta en lösning som gör att de lokala bowlingföreningarna kan träna och tävla i Halmstad.

Lars Püss (M) har varit med under hela resan som ordförande för teknik- och fritidsnämnden i Halmstad. Nu tar han plats i riksdagen men hoppas att de lokala politikerna jobbar vidare med frågan:

− Bowlingfrågan har varit ett återkommande ärende den senaste mandatperioden, tyvärr verkar allt ha motverkat en snabb lösning. Det enskilt största problemet har varit att hitta en vettig lokal alternativt mark att bygga nytt på. Men jag har fortfarande förhoppningen om att det ska gå att lösa.

Sebastian Persson och Kjell Fagerholm är engagerade veteraner i bowlargänget.
Kjell Fagerholm och Sebastian Persson är engagerade veteraner i bowlargänget.


Ingvar Andersson från Sennans buss och Leif Andersson från HGIF Tre hjärtan,
har åkt mycket buss ihop de senaste åren.

Hannah och Mattias Warenborn
Hannah och Mattias Warenborn tränar både bowling och curling tillsammans.

Denna artikel är gjord av Skribenten Lotta Andersson
Epost: lotta@hallandsidrotten.se
Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen