Halmstad

Under 2017 är jag uttagen att ingå i ett projekt, MiDi young riders

 

Jag heter Elina och är 13 år och rider mitt 7-åriga D-ponny sto som heter Roundstone Gracie. Gracie är ett Connemarasto som är importerad från Irland.

 

När vi köpte henne för 2 år sedan var hon precis inriden och jag har utbildat henne på egen hand tillsammans med min tränare Anna Felé. Det har varit svårt och vi har haft en del motgångar. Men det som håller en uppe är den härliga känslan när vi lyckas. Små steg framåt hela tiden. Ett snedsteg och man kan vara tillbaka på ruta 0. Man får kämpa sig upp igen vilket gör allt så spännande. Man vet aldrig om man kommer ut från banan gråtandes eller med ett leende på läpparna.

 

Min ponny och jag rider fälttävlan eller ”concours complet” som det heter på franska dvs den kompletta tävlingen. Fälttävlan innehåller de tre grenarna dressyr, hoppning och terräng. Fälttävlan anses av många vara ridsportens tuffaste gren. Hästen måste genomgå en besiktning av veterinär före den får starta terrängen, så att det är en frisk häst som ger sig iväg ut i den utmanande terrängen.

 

Under hösten 2015 upptäcktes en skada vilket gjorde att Gracie fick vila oktober tom februari. Detta gjorde att vi har en del att ta igen när det gäller dressyr och hoppning, i dressyren handlar det mest om att få Gracie och mig och slappna av samt i hoppningen få koll på avståndsbedömningen inför varje hinder. Detta har vi jobbat med en hel del i höst 2 ggr/vecka tillsammans med vår engagerade tränare Anna Felé.

 

Känslan i kroppen när vi står i startfållan och nedräkningen till start börjar 10, 9, 8…varsågod och rid är oslagbar, även Gracie känner vad som är på gång, hon älskar terrängen det märks så tydligt på henne. Vi ger oss iväg i galopp bara Gracie & jag med upp till 20 hinder med olika svårighetsgrad som vi ska ta oss över. Det är en mäktig känsla. Tempot vi ska rida är ca 500 m/min, jag har en fälttävlansklocka på armen för att hålla koll så vi inte rider för fort eller för långsamt. I terrängen gäller det att ha noggrann plan för varje hinder då det är fasta hinder som inte går att riva.

 

Det jag gillar så mycket med Gracie är att hon är lättlärd och att vi förstår varandra så bra. Hon gör alltid sitt bästa och skulle aldrig göra något för att vara elak. Hon är pigg och livlig. 

 

Under 2017 är jag uttagen att ingå i ett projekt, MiDi young riders. MiDi young riders är en tränarsamverkan. Hopptränaren Ulrika Bidegård, fälttävlanstränaren Anna Felé, OS-ryttarinnan Frida Andersén och landslagstränaren Helena Källblad kommer under ett års tid att träna de 10 tjejer som ingår i projektet. Med mångsidighet, erfarenhet, struktur och målfokus ska vi kunna nå våra stora mål.

 

I år är jag också med i en landlagsmönstring för fälttävlan. Där tränar vi dressyr, markarbete och hoppning med utbildningskontroll och uppridning, i maj kommer fortsättning med terrängmönstring i Össjö för Viktoria Carlebäck.

 

Vi hörs Hälsningar Gracie & Elina

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen