Övrig sport

Fyra föreningar vidare i stenhård konkurrens

Jämställd förening är ett stipendium på 20 000 kronor som tilldelas en halländsk idrottsförening för engagerat och strukturerat arbete med jämställdhet.

Nu har fyra nominerade utsetts i stenhård konkurrens frågan är blir det Halmstad eller Onsala

Höstens Idrottsforum i Varberg samlar ledare från hela länet i samtal om jämställdhet. Som avslutning på konferensen delas stipendiet Jämställd förening ut, i samverkan med Stadium och jämställdhetsprojektet ”Fill the stadium”, där en halländsk idrottsförening premieras med 20 000 kronor.

− Jämställdhet är en jättestor och viktig fråga, där det finns mycket kvar att göra. Därför är jämställdheten en av utvecklingsresorna i idrottsrörelsens Strategi 2025, med målet att kvinnor och män ska ha samma makt att forma idrotten och sitt deltagande i idrottsrörelsen, säger Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef, med ansvar för jämställdhetsfrågor på Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna.

Hög nivå bland sökande föreningar

15 föreningar från 12 olika idrotter har ansökt om stipendiet och skickat in en rad uppgifter om sitt jämställdhetsarbete, dels kring policydokument men också föreningens resa och nuläge. En bild som framträder bland ansökningarna är att det är en utmaning för föreningarna att få kvinnor till styrelseposter och ledaruppdrag.

Peter Gårdestedt
Peter Gårdestedt, biträdande distriktsidrottschef.

− Det är en verklighet som vi känner till och där många föreningar kämpar för att få en bredare representation. Det är samtidigt ett imponerande arbete som görs ute i föreningarna där man arbetar långsiktigt och målmedvetet med jämställdhet. Det har inte varit en lätt uppgift för oss i juryn att välja ut vilka som ska gå vidare i nomineringsprocessen, säger Peter Gårdestedt.

Han förklarar att en rad faktorer har vägts samman för att välja ut de fyra föreningar som får gå vidare och presentera sitt jämställdhetsarbete under Idrottsforum i Varberg den 23e till 24e november, med chans att tilldelas stipendiet på 20 000 kronor.

Många kriterier vägdes in

− Självklart spelar statistiken en roll. representationen i styrelse, bland aktiva, ledare och funktionärer är ju ett kvitto på hur föreningens arbete har fallit ut, men det är långt ifrån det enda vi tittar på, säger Peter Gårdestedt och konstaterar att olika idrotter har olika förutsättningar och det handlar om att se hur man har tacklat de utmaningar som finns för att nå de mål som ställts upp.

− Planer och policys är viktigt, men de betyder inte mycket om man inte når ut med dem. I sociala medier och på hemsidor blir jämställdhetsarbetet synligt och det är där såväl tjejer som killar ofta landar först när de ska bekanta sig med föreningen. Där sätts tonen som många medlemmar tar intryck av och bär vidare, säger Peter Gårdestedt.

Stipendiet Jämställd förening delas ut den 24e november kl. 12.30, under Idrottsforum på Varbergs Kusthotell.

De fyra nominerade är:
Halmstad Badminton
Onsala Innebandyklubb
Zendokai Karate
Onsala Pirates Basket

Fakta:
Idrottsforum är en årligt återkommande konferens som ordnas av Hallands Idrottsförbund och SISU Idrottsutbildarna. På Idrottsforum får ledare och föreningsaktiva från hela länet under två dagar samtala , processa och utbilda sig inom olika teman som ryms inom målen för idrottsrörelsens Strategi 2025. Höstens Idrottsforum hålls på Varbergs Kusthotell den 23e till 24e november och har temat Jämställdhet.
Läs mer om Idrottsforum här!

Skribent: Lotta Andersson
Epost: lotta@hallandsidrotten.se

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen