Bordtennis

Sveriges Pingisstjärna Mattias Falck är redo för ”comebacken”

I över 238 dagar har världspingisen varit pausad – nu väntar World Cup för världsnian Mattias Falck…

Världsnian Falck har inte spelat en tävling sen mars då Qatar Open avgjordes, nu har han siktet inställt på World cup borta i Weihai, Kina där Mattias kliver in i på lördagen.

Världsnian står över och kliver raka vägen in i slutspelet, där han kommer möta den som blivit gruppetta under fredagen.

Att tävlingarna skulle kunna genomföras krävdes stora förberedelser för att alla spelare och ledare ska känna sig trygga och säkra. Spelarna har exempelvis suttit isolerade på sina hotellrum i upp emot 15 dagar där temperatur mätts och covid-tester genomförts varje dag.

Förbundskaptenen Jörgen Persson och Mattias Falck sa så här om kommande turnering på förbundets hemsida

– Hittills har det varit en väldigt annorlunda upplevelse som började direkt när vi landade i Shanghai där vi behövde göra coronatest och våra temperaturer mättes. Vi började med att sitta i karantän i fyra dagar i Shanghai och sedan åkte vi vidare till Weihai där det blev ytterligare fyra dagar isolation på rummen. Tiden har jag fått att gå med kroppsträning, kollat på serier, spelat Playstation och snackat mycket med vänner och familj hemma i Sverige. Vi har fått mat i plastlådor levererade till rummen flera gånger om dagen och får det fortfarande trotts att själva karantäntiden är över, säger Mattias Falck kring den något annorlunda vistelsen i Kina.

World Cup är enligt många den mest prestigefyllda tävlingen att vinna inom bordtennisen. Tävlingen är en kvalificeringstävling dit spelare från hela världen kvalificerar sig via sina egna kontinentala kvaltävlingar, i Europas fall Europa Top-16. Normalt sett deltar 20 spelare men under detta mycket speciella år har man utökat detta till 21 spelare.

Tävlingen inleds med ett gruppspel där åtta spelare tar sig vidare till åttondelsfinal där de åtta högst seedade spelarna med världsettan Fan Zhendong från Kina i spetsen väntar. Mattias Falck är seedad sexa och står därmed över det inledande gruppspelet.

– Mattias har sett väldigt pigg och rapp ut på sistone vilket jag tror bäddar för en bra insats. Han går in direkt i åttondelen och möter där en gruppetta som han behöver slå för att ta sig vidare till kvarten men det ska absolut vara möjligt. Mattias har fått träna tillsammans med Robert Gardos från Österrike eftersom dessa reste med samma flyg men för vissa har det varit betydligt tuffare. Quadri Aruna från Nigeria har inte fått träna med någon annan än en robot i sex dagar vilket måste ha varit väldigt tufft för honom, säger herrarnas förbundskapten Jörgen Persson.

Spelarna har alltså bara fått träna med andra spelare som rest med samma flyg som de själva, i Mattias fall alltså med österrikaren Robert Gardos. Englands Liam Pitchford reste inte med någon annan spelare utan bara med sin coach och har därför endast kunnat träna med honom. Kineserna har däremot fått en längre period av full träning och dessutom har man spelat sitt nationella mästerskap i den aktuella arenan vilket givetvis ger dem en stor fördel.

– Jag hade en period på 10 dagar utan att kunna träna ett enda pass vid ett pingisbord vilket är väldigt lång tid när man spelar på denna nivå samtidigt som kineserna kunnat träna på som vanligt, säger Mattias och får medhåll av Jörgen:
– Ja det blir ju olika förutsättningar men så är det ofta inom sportens värld.

Om World Cup hade arrangerats i Sverige hade vi fått fördelar som andra inte fått så det är bara att acceptera och leva med det.

– Det ska bli väldigt roligt att få representera Sverige igen och om jag kan komma upp i en bra nivå vet jag att mitt spel är tillräckligt bra för att slå alla här även om jag ser kineserna Fan Zhendong och Ma Long som favoriter, kommenterar Falck.

Hur är formen

Har haft 8 bra dagar med träning och formen känns bra, jag är redo för tävlingarna säger huvudpersonen själv.

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen