Fotboll

Grannklubbarna inleder utvecklingen tillsammans

BK Astrio och Vapnö IF presenterar en otroligt bra nyhet när de nu tar gemensamma krafter att utöka det goda samarbetet som redan finns klubbarna emellan…

På klubbarnas hemsida pryder nu en positiv nyhet och det står följande…

Vapnö IF har 150 aktiva i föreningen och bedriver idag sin verksamhet på idylliska Vapnö IP. Vapnö IF har under åren lagt ner stora ideella resurser på att utveckla sin idrottsplats och detta har nyligen resulterat i ytterligare en fotbollsplan upptill redan befintliga aktivitetsytor och det fantastiska klubbhuset. Föreningen känner att de har kapacitet för att ta emot fler ungdomar, men har på grund av det geografiska läget svårare att rekrytera och därmed behålla ungdomar och ledare i föreningen över tid.

Föreningarna BK Astrio och Vapnö IF härstammar från samma geografiska område och delar därmed en hel del historik, samtidigt som ungdomarna i föreningarna fortfarande ofta går på samma skolor. Vi ser det därför mycket rimligt att fortsätta utvecklingen gemensamt.

För att inte behöva neka fler barn och ungdomar till ett aktivt föreningsliv måste vi ligga steget före för att kunna möta barn och ungdomars behov i området

BK Astrio har idag över 850 aktiva barn och ungdomar i föreningen och bedriver sin verksamhet på Söndrums IP. I takt med att söndrum växer med Albinsro och framtida Ranagård ser man ett stort behov av fler omklädningsrum och fler träningsplaner då vi förväntar oss att allt fler ungdomar söker sig till BK Astrio. För att inte behöva neka fler barn och ungdomar till ett aktivt föreningsliv måste vi ligga steget före för att kunna möta barn och ungdomars behov i området. Vi ser samtidigt vikten av att ta hand om äldre ungdomar i fler lag så att så många som möjligt kan spela fotboll länge, samarbetet med Vapnö IF kommer att möjliggöra detta. I framtiden finns en möjlighet att växa i området tillsammans med Vapnö IF som idag bedriver sin verksamhet på Vapnö IP, inte långt ifrån där BK Astrio en gång bildades år 1933.

De båda styrelsena i Vapnö IF och BK Astrio ser betydligt fler fördelar än nackdelar i ett samarbete mellan föreningarna. Givetvis finns det utmaningar, inte minst i de mjuka värdena i de båda föreningarna. Men ser man det från ett barn och ungdomsperspektiv så är detta den bästa lösningen för upptagningsområdet som helhet. Internt finns flera steg om hur ett samarbete ska växa fram, men båda föreningarna är medvetna om att vi måste skynda långsamt i denna prosess.

Ett första steg i samarbetet blir att tillsammans formera Vapnö IF´s representationslag på Herrsidan. Tillsammans kan man ta vara på kompetenta spelare och ledare från båda föreningarna som är redo för nästa steg i sin fotbollsutbildning. Liknande är att framöver räkna med på damsidan. En gemensam fotbollsskola för de yngsta barnen och ett väl utvecklat samarbete i övrigt på ungdomssidan är också med i vägen framåt, liksom ett tätt gemensamt arbete mellan styrelserna och den dagliga driftsverksamheten.

”Som vi sagt tidigare är utvecklingsfokus en viktig del i BK Astrios verksamhet, både på kort och lång sikt. Att ta del av, utveckla och formera Vapnö IFs representationslag på herrsidan anser vi vara en bra utvecklingsarena för våra ungdomar. Diskussioner kring hur vi kan samverka i andra sportsliga frågor är relativt långt gångna, och vi vill se föreningssamarbeten som en naturlig del i vår verksamhet, för att utvecklas både på och utanför planen”, säger Marcelo Farías, Föreningsutvecklare i BK Astrio.

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen