Fotboll

Moa Karlsson i HBK blev historisk

I samband med F17-landslagets fyrnationsturnering i Spanien blev Moa Karlsson historisk. Forwarden gjorde sin landslagsdebut och blev därmed den första spelaren från Halmstads BK:s damsektion att representera Sverige i en landskamp.
– Det har alltid varit en dröm för mig att spela en landskamp så det var nästan overkligt att dra på sig den gula tröjan, säger Moa Karlsson.

År 2009 startade Halmstads BK sin flickverksamhet och klubben har i dag flicklag upp till 15-årsåldern. Sex år senare startade klubben även ett damlag som på kort tid klättrat från division 4 till division 2.

– Det är så klart jättekul för hela staden. Att det händer något med damfotbollen. Det finns inte jättemånga damlag i och runtomkring Halmstad så det var ett bra beslut av HBK att starta ett damlag, säger Moa Karlsson.

16-årige Karlsson anslöt till klubben inför fjolårssäsongen från BK Astrio och blev i söndags den första kvinnliga spelaren från Halmstads BK att spela landskamp för Sverige.
– Det känns jättekul att jag fick bli den första att få dra på sig landslagströjan för Halmstads BK, säger Moa Karlsson.

Vad tror du att det betyder för de yngre tjejerna i föreningen att se att en från Halmstads BK spela landskamper?
– Jag hade nog tänkt att allt är möjligt. Om någon från samma klubb som en själv spelar landskamper så kan jag också göra det. Men att du samtidigt får vara beredd på att göra allt för att ta sig dit, säger Moa Karlsson.

När Karlsson var sex år gjorde hon sina första fotbollspass med moderklubben Haverdal IF. Snart gick hon över till BK Astrio där hon nådde A-laget som 14-åring och vann skytteligan som 15-åring i division 3 på 30 mål. Därefter flyttade hon till Halmstads BK.

I fjol gjorde hon sin första säsong i sin nya klubb i division 2. Halmstad som hamnade på en andraplats i serien.
Tre ynka poäng från seriesegern och ett avancemang. Karlsson själv spelade samtliga matcher och antecknades för 19 fullträffar.

– Det var riktigt surt. Vi gjorde en bra säsong och var nära, men räckte inte riktigt till. För egen del var det ett bra år och ett steg framåt i min fotbollsutveckling att spela en division högre upp jämfört med innan, säger Karlsson.

Inför årets säsong är siktet inställt på förstaplatsen.

– Jag vill vara med och ta upp HBK till division 1. Det finns mycket potential i laget som kan utvecklas och ta sig högre upp. Själv vill jag utvecklas så mycket som möjligt och fokusera på att göra så bra prestationer som möjligt, säger Karlsson.

Vad hoppas du på i framtiden kring Halmstads satsning på dam/flicksektion?
– Jag hoppas att föreningen fortsätter sin satsning och satsar ännu mer på damerna. Så som man satsar på herrarna. Och att vi så klart tar oss upp till division 1, säger Karlsson.

Hur det gick i själva landskamperna då?
Jo, landslagsdebuten kunde inte gått så mycket bättre. Efter 0-0 i halvtid mot Skottland byttes Karlsson in. När slutsignalen sedan gick stod Sverige som segrare med 4-0 efter bland annat två assist av hallänningen.

– Det var oerhört kul, bland det roligaste jag har upplevt. Det har alltid varit en dröm för mig att spela en landskamp så det var nästan overkligt att dra på sig den gula tröjan.

Det var väldigt nervöst, men det släppte ganska snabbt när matchen drog igång.
Jag kom in i det ganska snabbt och försökte vara delaktig i spelet. Vi kämpade på bra och lyckades göra fyra mål.

Kan du berätta om dina assist?
– Vid första målet kom jag och mötte med ett väggspel till Matilda Kristell (Eriksson) som sen gjorde ett fint mål utifrån.

Vid andra målet fick jag bollen vid mittplan och drev bollen framåt. Jag ser att Rosa (Kafaji) löper och lägger en passning i djupled som hon sen gjorde mål på.

I andra landskampen vankades det final i fyrnationsturneringen mot Polen.
Karlsson startade matchen och fick 70 minuters spel i uddamålsförlusten, 0-1.

– Det var en jämn match. Polen spelade väldigt kompakt och gjorde det svårt för oss.
Vi hade några lägen som kunde blivit farligare än vad de blev. Det var tråkigt att det blev en förlust.

Hur skulle du sammanfatta turneringen i Pinatar?
– Det var en väldigt häftig och rolig upplevelse. En lärorik vecka med två landskamper, träningar, genomgångar, analyser och teambuilding. Det var även lärorikt med återhämtningen och vårt ansvar utanför plan.

Hur kändes det för egen del under denna samling?
– Jag är ganska nöjd med min prestation under samlingen. Det är alltid saker som kan bli bättre eller situationer jag hade kunnat hantera annorlunda, men det är bara att lära sig från det och träna vidare.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?
– En teknisk och snabb spelare med bra spelförståelse skulle jag nog säga. Hemma i klubblaget spelar jag som anfallare, men här i Pinatar med landslaget spelade jag strax bakom anfallarna i en tia-roll.

Det var lärorikt att få två landskamper i en roll som jag inte har spelat i tidigare.
Att komma lite längre ner i planen, hämta boll och hitta nya passningsvägar.

Nästa månad spelar Sverige det avgörande EM-kvalet Elite Round hemma i Borås.
Hur ser du på dina chanser att komma med i den truppen.

– Det är svårt att säga. Vi har ett läger på Bosön innan som jag kommer att åka på. Jag får kämpa på där och sen får vi se. Det är hård konkurrens så det gäller verkligen att kämpa för en plats.

Polen, Spanien och Slovakien står för motståndet i kvalet. Endast gruppseger gäller om det ska bli ett EM-slutspel i Bulgarien i maj

– Höjer vi nivån lite till har vi absolut en chans att slå Polen som vi mötte nyss. Sen har jag hört att Spanien ska vara väldigt bra, men går vi in som ett lag och kämpar tillsammans ska vi ha bra möjligheter.

Du fick supporterstöd från dina föräldrar vad betydde det för dig ?
-Självklart betyder det mycket och – bäst stödet man kan få från sidan avslutar Moa Karlsson.

Artikeln är skriven av Johan Velagic
på Svensk fotboll.se

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen