Fotboll

Oscar Carlson framtidens man i Svensk fotboll

BK Astrios kansliansvarige Oscar Carlson är en av 35 personer från hela världen som är antagen till fotball managements utbildning i UEFA:s högkvarter …

26 åringen har fullt upp med att sköta allt vad kansliarbetet innebär i BK Astrio, men samtidigt ligger världens alla klubbar framför honom som en möjlig arbetsplats.

Nu är jag nyfiken… berätta

Jag är en av 35 personer som har kommit in på UEFA:s utbildning i ”football management.
Utbildningen sker både fysiskt och på distans, de fysiska träffarna är uppdelade med två träffar på UEFA:s huvudkontor i Nyon, Schweiz. Samt en träff på Wembley i London.

Utbildningen började nu i september och jag åkte till UEFA:s huvudkontor mellan den 28 september till 2 oktober för att delta på den första fysiska träffen.

Att få åka till UEFA:s huvudkontor var en riktigt häftig upplevelse.

De har otroliga lokaler som ligger precis vid Genevésjön med massa kontor, möteslokaler och även studion där dom lottar champions league.
För en person som älskar fotboll kan det inte bli bättre.

Berätta hur kom du in

Jag ansökte om att få gå utbildningen och var en av 35 personer som erbjöds en plats av 125 ansökande från hela världen. En ganska stor ansökan på ex antal sidor där jag fick motivera varför just jag skulle få en plats.

Känns fantastiskt att ha fått möjligheten samt extra kul att jag är första svensk som går utbildningen.

 Vad är det här för utbildning

Utbildningens syfte är att vi ska få en omfattande förståelse för hur fotboll ska styras och ledas. Utbildningen har tidigare bara varit tillgänglig för personer som är tidigare proffsspelare eller jobbar på olika nationsförbund och här finns det flera personer på svenska fotbollförbundet som gått utbildningen.

Men som jag har förstått UEFA är jag förste svensk att gå versionen som är öppen för personer som mig själv, dvs. som jobbar inom fotbollsindustrin på annat sätt, exempelvis klubbnivå.

Fotboll är som många vet en komplex bransch och utöver fotboll så är det många andra områden (tex, HR, sponsring, kommunikation m.m.) att jobba med som är en förutsättning för att slutprodukten ska bli så bra som möjligt, slutprodukten i det här fallet är ju såklart fotbollen.

Fotbollen har på ganska kort tid gått från att ske helt ideellt till att idag ske med en mix av anställd personal och ideella volontärer, här har UEFA mfl. identifierat att det måste utbildas och tillsättas fler personer med rätt typ av utbildning inom fotbollen för att vi ska klara av den komplexitet och de utmaningar som den står inför.

Utbildningens syfte är därför att vi ska få en bra förståelse för hur fotbollen ska styras, organiseras och ledas på bästa sätt.

 

 

 

 

 

Den bygger på tio kursmoduler som alla behandlar ett nyckelområde inom football management.
Kursmodulerna är:

  • the organisation of world football
  • strategic and performance management
  • operational management
  • football marketing and sponsorship
  • communication, the media, and public relations
  • Event and volunteer management
  • Women’s football
  • Football development
  • Football and social responsibility
  • Football law

Vad är det för andra kollegor som kommit in

Det är en väldigt blandad grupp med personer.

Det är en handfull som jobbar i andra klubbar runt om i världen, exempelvis Bayern Munchen i Tyskland, LOSC Lille i Frankrike och FC Ludogorets i Bulgarien, FC Gouna i Egypten och Al Hilal FC i Saudiarabien. Sen är det en tjej från Hollands fotbollsförbund och en kille som jobbar på uppdrag av Engelska fotbollsförbundet.

Vidare är det ett antal personer som jobbar med andra saker som är relaterat till fotbollen, exempelvis investmentbanking. Avslutningsvis har vi en person med på utbildningen som jobbar som konsult, han har jobbat i Chelsea FC, suttit som styrelseordförande i Vitesse Arnhem i Holland. En otroligt duktig och kompetent person, riktig imponerande.

Så för att summera kan man säga att det är en otrolig blandning av personer från olika kulturer, bakgrunder och jobb vilket gör att utbytet blir enormt.
Det skapar en riktigt bra dynamik och man lär sig enormt mycket. Sen är det extra kul att kunna utöka mitt nätverk inom fotbollen utanför Sverige.

Vad är det för jobb du vill ha framöver

Jag vill fortsätta jobba på klubbnivå som läget är idag, jag tycker det är fantastiskt kul! Mitt mål är att till att börja med att bli VD/Klubbchef i en fotbollsklubb i Sverige, anledningen till att jag bestämt mig för det är främst för att det är en roll som innebär att en är involverad i både strategiarbetet och alla delar av den dagliga verksamheten.

Jag har samtidigt funderat på hur det hade varit att jobba på förbundsnivå, exempelvis på Svenska Fotbollförbundet, UEFA eller FIFA. Eftersom jag har satt ribban högt på klubbnivå så gör jag likadant på förbundsnivå och då blir det väl att ta över jobbet som Generalsekreterare på Svenska fotbollsförbundet när Håkan Sjöstrand bestämmer sig för att gå i pension säger Oscar lite lurigt.

Du är 26 år ung och har framtiden för dig , vart är du om fem år

Inom fem år jobbar jag som VD/klubbchef i en svensk fotbollsklubb, förhoppningsvis på elitnivå. Men vi får se vad framtiden säger avslutar  Oscar Carlson till Halmstadsport.

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen