Fotboll

Sanela lirar med killarna

Sanela

Amelie Wennström (då Fogelberg) var en pionjär när hon som första kvinna spelade seriefotboll med herrar. Nästan 20 år har gått sedan Amelie lirade med Skogaby BK. Nu gör Sanela Saitovski samma sak i Hasslövs IS. ”För mig är det inte så stor skillnad”, säger Sanela…

När det stod klart att DFK HaSko inte skulle ha något damlag i seriespel i år pratade klubben ihop sig med samarbetsklubben Hasslövs IS och spelarna som ville träna med herrarna fick göra det.

Sanela Saitovski var en av de som nappade och när Hasslöv skulle göra sin första B-lagsmatch för säsongen fick hon frågan om att vara med och spela match.

– I och med att vi inte har något eget lag så fick vi frågan om att träna med herrarna och då tyckte jag att det skulle vara roligt att börja spela igen, säger Sanela.

– Jag var med och tränade lite och sedan fick jag frågan om att vara med i den första B-lagsmatchen. Jag tackade ja och det gick hur bra som helst.

Sanela var med och spelade i mer än en halvlek i seriepremiären mot Genevad/Veinge (förlust 7-1) och även i den andra matchen mot Trönninge startade hon (seger 3-2).

– Det har varit jättekul att spela men det har också varit lite utmanande då jag inte har spelat sedan corona kom. Alla i laget är väldigt snälla och tar hand om mig, så jag trivs väldigt bra.

Sanela är 20 år gammal och har spelat med DFK HaSko sedan 2017. Hon är en kraftfull anfallare som inte lägger fingrarna mellan när hon spelar.

– Jag är bäst som anfallare och det är där jag känner mig tryggast på plan. Där kan jag få ut mest av mitt spel, tycker jag själv.

Hur har det varit att träna med herrarna?

– Det har varit jättekul. Jag har inte tränat med damlaget på länge. Så det känns bra att komma igång igen. Det är nya övningar för mig men jag gillar att utveckla mig själv.

Vad är skillnaden mellan att spela med herrar respektive damer?

– För mig är det inte så stor skillnad. Jag går fotbollsprofilen på Osbeck och är van vid att träna med killar där. Det jag kan säga rent allmänt är att killar är hårdare och tar i lite mer.

Märker du någon skillnad i match?

– Killarna är väldigt snabba, kan lägga längre bollar och har bra kommunikation när de spelar. Jag får träna upp min kondition och snabbhet lite så att jag hänger med.

Har du varit nära att göra mål?

– Jag borde gjort ett mål mot Trönninge senast. Jag stod väldigt bra till på den bakre stolpen vid en hörna men så kom det en annan spelare och nickade samtidigt som jag.

Sanela trivs bra bland Hasslövs herrar och tycker inte att det är någon större skillnad att spela med dem gentemot damerna. Foto: Johan W Jönsson

Sanela drabbades av en muskelsträckning i knäet i matchen mot Trönninge och tvingades utgå bandagerad. Hon hoppas dock snart vara tillbaka.

– Jag har fått rehabövningar och ska kolla upp knäet igen. Jag hoppas att det snart ska bli bättre så att jag kan komma tillbaka och spela igen.

Var det aldrig aktuellt att spela i ett annat damlag?

– Jag har funderat på andra lag, men sedan tänkte jag; orkar jag det? Och när jag fick frågan om att spela med herrarna tänkte jag; varför inte?

Det är ytterligare spelare från DFK HaSko som har tränat med herrarna i Hasslöv och ytterligare spelare kommer också att skrivas över för matchspel.

– För oss känns det viktigt att visa att det finns alternativa lösningar att ta till för att alla ska få spela fotboll, kommenterar HaSko:s ordförande Maria Johansson.

Peter Hansson är tränare för Hasslövs herrar ihop med Pierre Hultin
– Att tjejerna är med oss innebär att vi blir fler i träning och lättare kan göra bra övningar. Det har bara varit positivt och killarna ser tjejerna som en del av truppen, säger Peter.

Hur är Sanela som spelare?

– Sanela har bra speluppfattning, jobbar hårt och ger sig inte. Dessutom är hon en positiv människa. Så det är bara kul att ha med henne.

Peter menar också att tjejerna behövs för att fylla på truppen så att det inte behöver dubbleras för mycket i A- och B-lag.

– Man måste våga ta nya steg för att få fler att hålla på längre. Nu när det inte blev något damlag var det här ett sätt, avslutar Peter Hansson.

Sanela Saitovski in action mot Trönninge IF i Klass 3. Hasslöv vann matchen med 3-2. Foto: Johan W Jönsson

 

I samarbete med Laholms Tidning  och artikeln är skriven av Johan W Jönsson

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen