Handboll

Succé för Halmstadkillarna i Beachhandbolls-EM

Simon Holmqvist och David Neij är just nu i full fart att vakta buren på beachen i Varna Bulgarien- och efter gruppspelet är man bland de åtta bästa…

Två stycken från Halmstad i beachhandbollslandslaget tillhör inte vanligheterna och i synnerhet inte två målvakter.
Efter att Simon blivit uttagen och att första reserven David Neij blivit inkallad så får de två kompisarna uppleva ett EM tillsammans och som de gör det.

Sverigelägret berättar att man nu är i  ett A-slutspel för de åtta bästa lagen

Dessa åtta delas in i två grupper med fyra lag i varje.
Alla möter alla i gruppen och de två främsta lagen i varje grupp går till semifinal och imorgon möter man Frankrike och Kroatien.

I dagens match var det en riktigt svettig tillställning, där Sverige vinner mot ett starkt Tyskland med 2-0 i set och skapat sig en otroligt bra chans för vidare avancemang.
Sverige var i ledningen i stort sett hela matchen och mycket tack vare killarna från Halmstad som storspelar i det svenska målet samt en storspelande Victor Paldanius som leder EM´s  skytteliga just nu med 46 mål på sitt cv.

På söndag spelas semifinaler och final alt. placeringsmatch för grabbarna avslutar de svenska fansen på plats.

När Halmstadsport pratar med David efter segermatchen mot Tyskland så är det en nöjd målvakt

Vinsten mot Tyskland var tight match framförallt i andra set, sen har resultaten vara sett bättre och bättre ut för varje match.
Vi har presterat bättre som lag och de har verkligen synts avslutar David till Halmstadsport

David Neij var först reserv och nu spelar han EM i beachhandboll i Varna Bulgarien

Att få chansen att få spela EM och vara med i ett landslag är jättekul, det som gör det ännu roligare är att få göra det med min målvaktskompis
Simon Holmqvist -Vi har varit målvakter ihop rätt länge och känner varandra bra.

Från början var jag första reserv och nu så är jag i Bulgarien och spelar, det har varit lite svårt att ta in.

Vad är målet med din handboll

Det är att komma så långt som möjligt och landslaget är ett stort framsteg.
Både jag och Simon har haft bra förutsättningar att komma långt, eftersom vi har ett bra lag framför oss i Halmstad Handboll och coacher som kan sin sak.
Målet är inte bara beachhandboll utan det är att utvecklas och hjälpa laget även i vanlig handboll.

SÅ SPELAS BEACHHANDBOLL

Spelplanen

Spelplanen är 27 m lång och 12 m bred. Den består av ett spelområde och två målområden. Spelplanens underlag ska bestå av ett minst 30-40 cm lager av sand. Runt spelplanen ska det finnas en säkerhetszon på 3 m. Målen ska vara 3 m breda och 2 m höga.

Speltid

En match består av två halvlekar som är i 10 minuter och med en halvtidspaus på högst 5 minuter. Vinnaren av varje halvlek tilldelas en poäng. Om halvleken inte gett en vinnare så använder man sig av ”Golden Goal”. Om vartdera laget vinner en halvlek var så använder man sig av ”Shoot out” (En spelare mot målvakten).

Inga avkast efter mål, spelet sätts igång direkt från målvakt innanför målgården.

Matcherna startas alltid med uppkast.

Så räknas mål:

Vanliga mål = en poäng.

Spektakulära mål (snurr eller japan) = två poäng.

Mål av målvakt, specialist (spelare som byter med målvakt i anfall) = 2 poäng

Straffmål = 2 poäng

Shoot out

Varje lag har en målvakt i mål och väljer ut fem spelare var som får ta varsin shoot out (fem olika spelare). Lagen skjuter varannan shoot out. Båda målvakterna står på sin respektive mållinje. Utespelaren på tur att skjuta ställer upp med en fot på målgårdslinjen. Utespelaren passar målvakten. Först då får målvakterna röra sig från sina utgångspositioner. Målvakten kan välja att skjuta själv, eller så kan målvakten passa utespelaren som springer mot motståndarmålet. Utespelaren försöker då göra mål. (OBS: ska genomföras inom tre sekunder). Nuddar bollen marken, alternativt att utespelaren gör ett regelfel döms shootouten bort. Om försvarande målvakt begår ett regelfel blir det straff och rött kort. Det lag som fått est poäng under shoot outen vinner matchen.

Så spelas bollen

Använd händerna. Lägg ner bollen i max tre sekunder (räknas på samma sätt som en studs). Det är tillåtet att slänga sig efter bollen, även om bollen ligger i målgården.

Bestraffningar

Den utvisade spelaren ska lämna planen och får komma in igen först vid nästa bollinnehav. Två utvisningar innebär diskvalifikation.

Laget

Ett lag består av 10 spelare. Minst 6 spelare måste vara närvarande när matchen börjar. Högst 4 spelare i varje lag (3 utespelare och 1målvakt) får vara på spelplanen samtidigt. De återstående spelarna är avbytare.