Cykelsport

Hawkhills Karlsson bäst i Sverige och 17:e i världen

Alexander Karlsson från Hawkhills Trialklubb chockade sig själv när han först tog SM-guld utomhus och sedan slutade på 17:e plats i en deltävling i världscupen i Barcelona. ”Det gick över förväntan med tanke på vilken kass försäsong jag haft”, säger Alex…

Tranemo Cykelklubb arrangerade utomhus-SM i trial och det var en Alex Karlsson från laholmsklubben Hawkhills som åkte dit med låga förväntningar.

– Det var jäkligt gött och ganska oväntat att jag vann. Jag hade låga förväntningar då försäsongen till stora delar varit skräp för mig, säger Alex.

Han har både haft olika skador och varit sjukdomsdrabbad. Därför har han inte alls kunnat träna som han hade tänkt. Karlsson var regerande mästare.

– Jag hade förhoppningar om brons eller silver men guld vågade jag inte hoppas på. Men väl på plats kändes det ändå helt okej.

När han började köra i de olika sektionerna fungerade det klart bättre än vad han trott och redan efter första varvet ledde han med tio poäng ner till tvåan.

– Jag höll den ledningen andravarvet och sedan stack jag iväg ytterligare 30 poäng på det tredje varvet. Så jag lyckades försvara mitt guld från i fjol och det kändes gött.

Partilles Joacim Lundgren blev tvåa och på bronsplats slutade hemmacyklisten Rasmus Lidén. Karlsson trodde inte att han skulle rå på någon av dem.

– Jag hade en riktigt bra dag och båda de två hade mindre bra dagar. 480 poäng är jag nöjd med och 40 poäng är ingen brutal vinstmarginal men helt okej.

Bara dagen efter SM-guldet begav sig Alex till Arlanda och sedan vidare mot Barcelona för världscuptävling. De tre första dagarna i Spanien ägnades åt träning i olika parker.

– Det var regn under de första dagarna, vilket var lite keligt, men känslan var ändå fortsatt god. Sedan blev det strålande sol och 30 grader – påfrestande men känslan var fin.

Tävlingen inleddes med ett kval och den goda känslan försvann. Alex var inte alls nöjd med sin körning och räknade inte med fortsatt tävlande.

– Det kändes rent utsagt skit. Jag tog inte alls så mycket poäng på de hinderna som jag trodde att jag skulle göra. Det var 30 grader och vind – riktigt jobbiga förhållanden.

Alex la sig i skuggan för att vila efter kvalet. Han ville inte ens titta på resultatet och räknade med att han skulle få se resten av tävlingen från åskådarplats.

– Då kom landslagskaptenen och undrade om jag vunnit min grupp tidigare. Jag trodde att han drev med mig och funderade på att kasta hjälmen på honom.

Men det stämde. Alex vann sin grupp för första gången någonsin i en världscuptävling och gick vidare till semifinal.

– Jag hade det tufft men de andra hade haft det ännu värre än jag. I semin var det en rejäl nivåhöjning så det blev inte mycket poäng men känslan var mycket bättre.

I slutändan ledde det till en 17:e plats i resultatlistan. I fjol var Alex som bäst på 16:e plats i världscupen. Då i Belfort i Frankrike.

– Med tanke på försäsongen jag haft är jag ändå nöjd med att typ hålla min placering. Jag är väldigt inspirerad och motiverad till att träna vidare nu.

Hur mycket sitter mentalt för dig?

– Jag börjar se mer och mer en röd tråd att det är där mina problem ligger. Ingen sätter så hög press på mig som jag själv gör. Jag vill så mycket och kan inte hantera det riktigt.

Nästa tävling är i Falkenberg den 16 juli. Då arrangerar Hawkhills Trialklubb Falkenberg Trial cup på Rådhustorget i Falkenbergs centrum för andra året.

– Det är mycket jobb och fokus inför det. Sedan är det ny världscuptävling i Köpenhamn i slutet av augusti och VM i Abu Dhabi i november, säger Alexander Karlsson

Målet för laholmscyklisten är att sluta topp-15 på en världstävling innan den här säsongen är över. En rimlig målsättning med tanke på 17:e-platsen i Barcelona trots mindre bra uppladdning.

Alex Karlsson på världscuptävlingen i Barcelona där han vann sin grupp och slutade på plats 17.

Foto: privat

Huvudbilden är tagen av Michael Andersson

I samarbete med Laholms Tidning skrivet av Johans W Jönsson

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen