Cykelsport

Många glädjetårar rann ner för mina kinder!

På dagen åtta månader efter kraschen på ungdoms OS var det äntligen dags att operera mina whiplash skador i nacke och hals samt den skadade muskeln i axeln.

Planen var att jag skulle operera två av skadorna nu och resten vid ett senare tillfälle i sommar, med då läkaren undersökte mig innan operationen tyckte  hon att mina skador blivit så mycket värre sen i januari att hon beslutade sig för att ta allt på en gång.

Dagarna innan operationen var jag jättenervös
jag var orolig och rädd att det kanske inte skulle bli bra. Men jag visste också att jag inte skulle kunna cykla på högsta nivå och kanske inte ens få ett drägligt, normalt liv med de skador jag hade. Stora begränsningar i rörlighet, värk och kramper i huvudet och muskler.

Operationen tog lång tid, fyra timmar istället för de planerade två, läkaren frigjorde nerver och blodkärl som kommit i kläm i de skadade musklerna. Pga trasiga och svullna muskler hade nerver och blodkärl kommit i kläm, vissa så illa att de hade tagit nya krokiga vägar runt musklerna. Detta har gjort att jag haft ständig huvudvärk, domningar samt muskelsvaghet i hela höger armen.

Direkt när jag vaknade
efter operationen hade jag fått tillbaka känseln i min högra arm och mycket av huvudvärken försvann under första dygnet. En underbar känsla, jag var tvungen att fråga flera gånger om det var en dröm eller verklighet. Många glädje tårar rann nerför kinderna. Jag stannade några dagar i Stockholm för att vila efter operationen och jag kunde ligga vid fönstret och titta ut i solljuset utan att få blixtrande huvudvärk, underbart, det har jag inte klarat sen i höstas. Rörligheten i nacken kom också tillbaka direkt efter operationen.

Nu vågar jag på riktigt tro att jag kan komma tillbaka till den nivån där jag var på förra sommaren, under vintern har jag bara haft viljan och inte riktigt tron på det.

Det är inte vanligt att man opererar patienter efter whiplash skador, Docent Elisabet Hagert som opererade mig, är en av ytterst få läkare som gör den typen av operationer. Jag blev rekommenderad att kontakta Elisabet av en sjukgymnast på Lunds universitetssjukhus, som vi hittat med hjälp av Attila Szakacs, läkaren på Barn och ungdomsmottagningen på sjukhuset i Halmstad. Det var som att hitta en nål i en höstack.

Eftersom det blev en stor operation istället för två blir rehabiliteringen lite längre men jag slipper nu en ytterligare operation, förutsatt att det inte dyker upp fler skador som vi tidigare inte sett.

De två veckor som nu gått sedan operationen har jag i stort sett bara legat i sängen och vilat, kommande veckor får jag sakta sakta börja träna, och om ca 5-6 veckor hoppas jag vara igång för fullt med träning och tävling. Mitt mål är att vara tillbaka för fullt tills JSM som går i Båstad under midsommarveckan, det är lång väg dit, men viljan och revanschlusten finns.

Äntligen kan jag göra det jag älskar över allt annat, cykla, träna och tävla.

Jag vill passa på att tacka alla er som stöttat och hjälpt mig genom denna tuffa vinter, ingen nämnd och ingen glömd.

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen