Friidrott

Matilda Åkerman tog brons I helgens USM

En trupp med åtta IFK-are lämnade i fredags Halmstad för att tillsammans med Hallandsgänget bege sig mot Örebro och inomhussäsongens höjdpunkt – USM…

En bronsmedalj, två fjärdeplatser och sex personliga rekord hittar vi som höjdpunkterna när summeringen är klar

Lördagen inleddes med stavhopp
I klassen F16 imponerade Ida Jexe Ek från början till slut genom att vara felfri över 3.15 som innebar nytt personligt rekord med en centimeter. Det rekordet blev dock inte långvarigt då hon sedan tog 3.22 i andra försöket och slutade fyra i en tävling dit hon kom som statistik-femma.

Därefter var det i samma åldersklass dags för Matilda Åkerman att stöta kula och vilken dramatik det kom att bli
Matilda inledde lite trevande men fick i den tredje omgången iväg en av dagens två fullträffar. 13.12 innebar nytt personligt rekord med dryga decimetern och en fjärdeplats med bara en centimeter upp till brons.

Finalomgångarna var väldigt bra, flera tjejer ökade och Matilda låg sexa inför sin sista stöt där hon stöter som bäst när det gäller som mest!

13.44 innebär att bronset är ett faktum och ett sällan skådat glädje-kaos utbryter för att direkt till längdhoppet som till en början mest bestod av att torka glädjetårarna, efter två inledande övertramp blev det i tredje omgången vit flagg. Tyvärr inte tillräcklig långt för att få hoppa vidare, men frågan är om hon hade några krafter kvar efter urladdningen i kula…

Matilda sa så här om sitt Brons

-Jag hade inte förväntat mig något sådant här, jag trodde att jag skulle stöta över 13 meter och sätta personbästa.
Att ta medalj var inget jag tänkte på, så jag blev väldigt förvånad när jag satte pers med en halv meteroch tog medaljen i sista stöten avslutar en nöjd medaljör.

Elin Rydqvist var på jakt efter en bättre placering än fjolårets fjärdeplats i F16 vikt. Stabila 13.97 i andra omgången men dessvärre var tre av dagens sex kast ogiltiga och det blev till slut ytterligare en fjärdeplats för Elin, försmädliga två (!) centimeter från pallen. Men – trägen vinner!

Ann-Kathrine Bergenhem i F15 60m häck kapade 14 hundradelar på sitt personliga rekord till 9.57 och belönades med en ganska överraskande semifinalplats, väl där gjorde hon ett nytt bra lopp på 9.68 som även det var under det tidigare rekordet.

F16 sprang under söndagen 60m och där fanns dubbla glädjeämnen i form av Matilda som satte PB och tog sig till semifinal och i form av Nova Barrett som krigat sig igenom nästan 1,5 år av skadebekymmer.

I semifinalen tangerade Matilda sitt nysatta rekord 8.05 men hade stolpe ut då hon var tusendelar ifrån att gå till final.

Hanna Dahlin i F16 höjd har en tradition av att vara bäst när det gäller men denna gången hade hon riktigt oflyt då hon under inhoppningen trampar snett och stukar till foten. Trots detta går hon in och lyckas ta två höjder i första försöket innan det tar stopp på 1,53.

Grabbarna i P15 stav som var redo att SM-debutera
Alexander Carlsson stod inför en utmaning med ett tufft höjningsschema där han tar de två första höjderna i första försöket följt av tangerat PB i sista.

Därefter gör han flera bra försök på 2.95 och vågar testa en helt ny stav för första gången, men tyvärr ville det sig inte denna gången.

Ludvig Palmkvist var även han på hugget och tog de inledande höjderna i första försöket. Det tidigare personliga rekordet 3.00 anade nog de allra flesta inte skulle överleva dagen när han seglade högt över 2.95 i andra försöket efter att ha rivit med staven i första. Han fortsatte att imponera genom att ta 3.12 i första och 3.24 i andra vilket innebar alltså en höjning av PB med hela 24cm. Strålande debut för Ludvig som som slutade 10:a efter att ha gjort tre bra försök på 3.36.

I P16 kom inte Isac Svensson till start på grund av sjukdom.

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen