Övrig sport

Carl Henrik Gidensköld är Halmstads okände tiofaldiga SM vinnare

Carl Henrik började som 5 åring, då hans skjutande storebror Fredrik satte en pilbåge i handen på honom

Innan vi går in på ”Calle” så skall vi ta bakgrunden till att vi kom i kontakt med Halmstad Bågskytteförening!

För i går var det västkustderby i bågskyttens vinterserie mellan Halmstad & Falkenberg.
I källaren på Vallås skolan håller Robin Hood adepterna till.

När Halmstadsport kliver in är där ett 20 tal som håller på och värmer upp med sina bågar, det som gör mig nyfiken på är att det är en otroligt god kamratskap mellan lagen & åldersmässigt skiljer det avsevärt där den äldsta är 79 år och den yngsta 11 år.

Hur matchen gick låter vi vara osagt!

Nu skall ni få bekanta er med en kille som prenumererat på SM medaljer nämligen

Bågskytten Carl Henrik Gidensköld, som är född och uppväxt i Halmstad är 28 år. Likt de flesta ELIT-idrottare i mindre sporter arbetar Calle heltid som programmerare på Hemsida24.

Calle är gift och bor i Trönninge med fru Anna och två barn, hund och katter.

Carl Henrik började som 5 åring, då hans skjutande storebror Fredrik satte en pilbåge i handen på honom. Calle hade fallenhet och med lite hjälp kunde han så småningom hantera bågen rätt bra. Till början var det mest lek och en sysselsättning på vintern, kombinerat med att testa andra idrotter som badminton, bordtennis och senare golf på sommaren, där han som 14 åring hade singel-hcp. Först när Carl Henrik var 16 år bestämde han sig för att fullt ut satsa på bågskyttet, vilket gett stora framgångar.

Calle representerar Halmstads BågskytteFörening och är regerande svensk mästare inomhus 2017 i klassen Compound, vilket han även var 2015 och 2016.
Skall man gå längre tillbaks i tiden vann Carl Henrik sitt första juniormästerskap inomhus 2006
som 16 åring och även året efter 2007.
Carl Henrik fortsatta att bli svensk mästare, som förstaårssenior 2008. Detta fortsatte fram till 2012.

Innebär 7 svenska mästerskap i rad.
Blev 2:a 2013 och ej med 2014.

Nu är sviten uppe i tre och kommande inomhusmästerskap är den 31 mars i Eslöv.
Utöver detta har Calle även tagit lagbrons på inomhus-VM och är individuell 9:a på utomhus-VM samt 2 svenska mästerskap utomhus.

Carl Henrik har också skaffat sig ett antal svenska rekord. För tillfället har Calle själv eller delar 12 svenska rekord av 16 möjliga tävlingsronder.

Halmstad Bågskytteförening bildades 1965 och hade sin första träningsbana där dagens fotbollsplaner finns på Sannarp.

En av de ursprungliga skyttarna från 1965, Lars Thorén numera 79 år är fortfarande en av våra mest aktiva skyttar. Numera håller vi till på Vallåsskolan vintertid och på under sommaren har vi en egen bana på Kristinehed.

Föreningen har varit representerade i landslaget nästan från begynnelsen.
Första mästerskapet, som hölls vanns av Halmstadskytten Egon Madsen.
Därefter har det fortsatt med landlagsskyttar både på junior och senior till idag.

2013 blev Ida Lundgren svensk juniormästarinna och Carl Henrik Gidensköld är regerande svensk mästare inomhus, vilket även hans far Ulf är i veteranklassen.

För att en förening skall utvecklas, krävs att det finns möjligheter för alla att skjuta och utvecklas från sin egen nivå. Föreningen har både ren ungdomsträning , nybörjarträning och träning inriktad på deltagande i tävlingar.
För att testa bågskytte har vi haft 3 provtillfälle i januari & februari och kommer att ha ytterligare tre senare i vår.

Föreningen har för närvarande 80 medlemmar, där hälften är ungdomar. Den lägsta åldern, vi rekommendera att börja skjuta är 10 år. Dock har vi yngre skyttar, men då är kravet att det finns ett vuxet stöd som assisterar. Senaste serietävlingen mot Falkenberg var yngsta skytten Eddie 8 år, som kan jämföras med Lars 79 år. En härlig mix mellan åldrarna.

Bågskytte består av 3 olika bågtyper, som är indelade i 5 st tävlingsklasser
Beroende på vilken x:a utrustning som används.

Långbåge är den mest traditionella bågen (tänk på Robin Hood), som använder skyttens känsla och synintryck vid skjutandet.

Recurvebågen vilken är den enda bågtyp som används på OS, har utveckling gjort på material och utformning.
Sätter man dessutom på sikte och stabiliseringar ökar precisionen.

Sista bågtypen är compound vilket är en hybrid på en vanlig pilbåge.
På Compound löper strängen i ett system med hjul och siktet är försett med förstoringsglas, vilket gör att bågtypen har bäst precision. Precisionen är så bra att på 18 m, som är tävlingsavståndet inomhus träffar världseliten med recurve inom ett område på 5 cm och compound inom 3 cm.

Tävlingsavstånden varierar med bågtyp och åldrar. Inomhus tävlar ungdomar upp till 15 år på 12 meter och övriga på 18 m. Utomhus är det större variation, som sträcker sig från 20 m för de yngsta och upp till 90 m för seniorer. Utomhus kommer även momentet väder in i bilden, vilket kan göra skyttet till en stor utmaning. Finns ingen normal väderlek förutom åska, som ställer in en tävling.

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Till toppen