För 19 åriga Halmstadryttaren Lina Forsberg svänger det snabbt efter ha avklarat en student – bal och ett missat SM till att bli uttagen att representera Sverige i EM

Bild: Jonsvingphototo (Fredrik Jonsving)
Lina som rider på 10 åriga Kaizen som för övrigt hade vid sin sida i EM 2016 Italien får nu ett nytt äventyr 9 – 15 juli denna gång i Frankrike närmare bestämt Fonteinblue att se fram emot.
I EM kommer ekipaget att tävla i klassen ryttare upp till 18-21 år och målet som Lina har satt upp är…Målet är att göra en så bra prestation som möjligt och göra ett bra resultat för laget, men en bra prestation och en lyckad tävling hoppas jag på
Jag kan inte säga en specifik placering för det beror så mycket på de övriga deltagarna
Hur var din reaktion efter att du fått beskedet att du blivit uttagen?
Reaktion var att jag blev lycklig och lättad över att jag fick en plats
Målet i år har varit just EM i Frankrike och få rida mitt första EM för unga ryttare, sist var jag junior.
Tidigare år har du ridit som junior i EM hur har det gått då?
2016 & 2017 har jag varit med och förra året blev det en 12:e plats i Millstreet på Irland .
Hur har året börja för dig?
Det har gått bra då jag blev 2:a i Polen en CIC** klass
Tävlat 2 gånger i Skåne tidigare i år som uppstart där det också gått okel
För övrigt avgörs EM i CCI** klass och går till enligt följande
Genomförs över tre dagar, så sker momenten i följande ordning:
- Hästbesiktning
- Dressyrprov
- Terrängprov
- Hästbesiktning
- Banhoppningsprov med omvänd startordning
Här nedan kan du läsa om vad de olika momenten innebär
Hästbesiktning
Inför varje tävling så måste hästen besiktas innan start. Detta för att garanterat att hästen är vid god hälsa och har en chans att genomföra tävlingen på ett bra sätt. Vid tävlingar på lägre nivå genomförs besiktningsmomentet ofta innan starten i dressyrprovet, men ibland på grund av de pressade scheman som råder under tävling kan besiktningen också genomföras efter antingen dressyr – eller hoppmomentet.
Vid tävlingar som genomförs över tre dagar så innehåller även den sista dagen en hästbesiktning. Hästarna visas upp tidigt på morgonen, innan banhoppningsprovet ska avgöras, men brukar trots den tidiga timmen locka publik. När ordföranden i Ground Jury lyfter på den obligatoriska kubben kan ekipaget andas ut, då är de godkända för start. Det är mera regel än undantag att någon eller några hästar faller bort här. Syftet med denna besiktning är att fastställa att hästen återhämtat sig efter gårdagens terrängprov, och anses vara i form för att genomföra den aktuella dagens banhoppning.
Dressyr
Det gäller att visa upp en lydig och mjuk häst, problemet är bara att den topptränade fälttävlanshästen är en veritabel krutdurk! Hur många domare som dömer ett specifikt program beror på vilken nivå och klass tävlingen avgörs i. Domaren / Domarna sätter poäng mellan 0 och 10 på de olika bedömningspunkterna, poängen räknas sedan om till straffpoäng. Det gäller att ha så lågt antal straffpoäng som möjligt efter dressyren.
Terrängritt
Terrängprovet är höjdpunkten när man tävlar i fälttävlan. Terrängritten är spektakulär och består av ett varierande antal fasta hinder. Antal, utseende och svårighetsgrad varierar beroende på klass. Under de riktigt stora tävlingarna kan terrängrittens sträckning vara över en halv mil och innehålla över 30-talet hinder. Det gäller att ryttaren har en noggrann plan över sin ritt med en linje för varje hinder. Men också att ha reservplaner om något skulle gå snett. Hindren, eller hinderkomplexen, erbjuder oftast flera alternativa vägar, där den snabbaste vägen samtidigt är den svåraste.
Banhoppning
Banhoppningen och terrängen har helt olika förutsättningar och måste ridas på vitt skilda sätt. Terrängritten kräver en helt annan hoppteknik av hästen. Terrängen hoppas i högt tempo, hästen tar långa språng, hindren är fasta och om hästen slår i lite så händer ingenting. I banhoppning skall hästen gå i ett långsammare tempo, hoppa av närmare hindren och hoppa högt utan att toucha för då riskerar bommarna att rulla ned. Hoppningen är dessutom ett nervprov som ibland rids i omvänd startordning, dvs den som leder rider sist. En enda rivning kan bokstavligt talat betyda vinna eller försvinna.
Det är också denna nervkittlade spänning som många anser gör fälttävlan till den fantastisk sport som den är, tävlingen är inte avgjord förens alla ekipage har genomfört alla momenten
