Fotboll

Laholms FK sparkar Axeldal

Laholms FK och Jonas Axeldal går skilda vägar. LFK väljer att göra sig av med sin huvudtränare efter den svaga insatsen mot Varbergs GIF FK (förlust 3-0).
– Det behövs en ny röst. Vi kan prestera bättre än vad vi gjort, säger LFK:s ordförande Stefan Farehed.

Axeldal kom som ny tränare inför säsongen då han tog över uppdraget efter Joseph Wahlund. Nu väljer LFK att göra sig av med sin tränare efter knappt halva säsongen spelad.

– Anledningen till att vi valt att avsluta Jonas anställning är för att det behövs en ny röst i herrlaget. Ingen ifrågasätter hans fotbollskunnande men man ska få ut det mesta av den grupp man förfogar över, och jag tror att vi kan lite bättre, säger Farehed.

LFK har tio poäng på tolv matcher och ligger tolva i tabellen av 14 lag. Det innebär att laget just nu är på negativ kvalplats. Tre vinster, ett kryss och åtta förluster är facit så här långt.

– Det är spelarna som spelar och det är de som ska visa på planen. Men vi tror att vi behöver få in mer och ny energi i laget. Det är är naturligtvis synd att det blivit så här. Det är inget fel på Jonas överhuvudtaget. Det handlar om kemi, säger Farehed.

Beslutet fattades efter 3-0-förlusten i Hallandsderbyt mot Varberg där LFK stod för en svag insats och hamnade i 3-0-underläge tidigt.

– Vi är inte där vi bör vara. Jag såg matchen mot Varberg och det var ingen höjdare. Det bara rasade. Men detta handlar inte bara om den matchen. Det är en samlad bedömning och lite hur det har varit i truppen.

Men det är styrelsen som fattat beslutet?

– Det här är inget styrelsebeslut. Det är ett spelar- och ledarbeslut. Det är åtminstone därifrån det kommer. Vi har inget med det sportsliga att göra. När Peter (ex-sportchef Åberg) var kvar tog han de besluten. Vi har inte det kunnandet, säger Farehed.

Huvudpersonen själv tycker av förklarliga skäl inte att det som skett är så roligt. Men Axeldal har många år bakom sig inom fotbollen och är luttrad.

– Det är aldrig roligt att få sparken. Hela min tid i LFK har varit turbulent. Det har varit svårt att bli accepterad. Det har varit flera väldigt märkliga grejer. Det har varit något i princip varje vecka. Så man kan väl säga att jag jobbat lite i uppförsbacke, säger Axeldal och fortsätter:

– Jag har haft flera möten med spelargruppen och då har det inte sagts något alls, sedan ringer Stefan (Farehed) och vill prata och berättar att jag inte lyssnar. Veckan innan seriepremiären säger spelarna att de blivit lurade då de fått information att inget från i fjol skulle förändras.

Jonas ville sätta sin egen prägel på laget men upplevde att spelarna inte tog in det han försökte förmedla. Under mötet inför seriepremiären fick han förklaringen till varför spelarna inte riktigt ville ta in det han sa. Det var något som LFK-tränaren upplevde som ”otroligt jobbigt”.

 

Känns det på något sätt befriande att du inte får fortsätta med tanke på det du berättar?

– Inte någonstans! Det är ingen skön känsla att få sparken. Jag hade gärna varit kvar och försökt att reda av detta. Det är ett misslyckande för mig som ledare att få sparken. Men det är erfarenheter och jag är ingen dålig tränare för att jag inte lyckas i en klubb.

– Vi har haft en utvecklingskurva som gått uppåt. Frågan var föreningen förväntar sig att vi ska vara någonstans med de förutsättningar som finns. Det är ett misslyckande från min sida men det känns som att rätt många i föreningen borde rannsaka sig själva.

Hur reagerade du när du fick beskedet?

– Jag har känt mer eller mindre från början att jag inte varit riktigt accepterad i Laholm. Så någonstans har man haft det på känn hela tiden. Sedan fick LFK chansen när laget presterade som mot Varberg. Men det kändes inte som att spelarna var på plats i tankarna.

Jonas Axeldal brinner för att träna fotboll och vill gärna fortsätta att vara fotbollstränare någon annanstans i framtiden.

I den sista matchen innan sommaruppehållet som spelas mot Tölö IF kommer LFK att coachas av de assisterande tränarna Kalle Björklund, Andreas Hedström och Joakim Wulff.

– Vi kommer att presentera en ny tränare efter sommaren. Vi har lite på gång. Men det är inget som vi kan säga nu. Vi är ute efter en ny huvudtränare. Kalle och Andreas känner inte att de vill ta över det helt och hållet, avslutar Stefan Farehed.

 

i samarbete med Laholms tidning skrivet av Johan W Jönsson

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen