Fotboll

Tongivande tonåringar visar vägen

Söndag morgon en vanlig försommardag i ett soligt, men blåsigt Halmstad. På varsina håll i staden gör sig två spelare redo för sina respektive utmaningar under den stundande eftermiddagen.

Moa Karlsson, 19, och hennes HBK ska till Helsingborg och i säsongens andra match möta ett tippat topplag i Division 1 Södra Götaland: Eskilsminne.

Med sig sedan helgen innan har HBK en imponerande seger med 3-0 på Halmstad Arena i premiären mot gästande Trelleborgs FF, även de ett förhandstippat topplag.

Till frukost blir det havregrynsgröt med bär och en smörgås till det, och känslan i kroppen inför matchen beskriver hon som ”bra”.

Vid morgonens förberedelser och i bussen på väg söderut, anar hon inte att hon kommer bli en avgörande faktor i eftermiddagens drabbning.

Strax efter en brunch, som för dagen bestod av äggröra och bacon, scones, pannkakor och frukt, tar sig Astrios Nellie Bryneus, 18, till hemmaplanen Söndrums IP, bara en dryg kilometer från hemmet.

Klockan 14:00 är det dags för hemmapremiären mot förra säsongens seriesegrare , Mariebo från Jönköping, en förmodad utmaning för nykomlingen Astrio, en tuff sådan.

Inte heller Nellie har så klart någon aning om hur matchen ska till att se ut och vilka som kommer stå som segrare efter 90 minuter plus tilläggstid. Men uppladdningen är som inför vilken match som helst.

– Vi samlas 1,5 timma innan, så vi har gott om tid på oss. Vi hinner byta om, snacka med alla och tagga till och få en go känsla i laget, sedan lite snack och vi har tid för att värma upp och sedan hinna gå in och tagga till innan vi går ut på planen och gör det vi ska, berättar Nellie.

Men både Moa och Nellie gör långt ifrån bara sitt jobb. De utmärker sig med uppvisning av sina ypperliga färdigheter. Två tongivande, orädda, talangfulla tonåring som skiner ikapp med eftermiddagssolen.

Moas HBK överraskar både fans och motståndarlag. Hennes facit denna eftermiddag: hattrick efter en trygg, stabil och självsäker insats.

– Vi gör en bra laginsats, där alla kämpar i över 90 minuter. Det känns väldigt bra att få göra ett hattrick och bidra till vinsten. Det är alltid lika kul, säger Moa.

Hemma i Söndrum visar Nellie upp sig inför en euforisk hemmapublik. 1-4 efter 70 spelade minuter vänds till seger med 5-4 i matchens slutminuter. Men trots att hon tappar luften efter en hård boll i magen, där hon faller till marken och plågat kippar efter andan, går luften inte ur henne.

Nellie reser sig, precis som sitt lag, och skrällen är ett faktum när hon distinkt skickar in segermålet och noteras i protokollet för sitt fjärde mål för dagen. Sitt FJÄRDE, i ett protokoll som förs till handlingarna som ett historiskt dokument i detta unga lags utveckling, seger i lagets första hemmamatch i division 1.

En insats som klubben, laget, publiken och inte minst Nellie själv kommer bära med sig under resten av säsongen, kanske längre än så.

Och vädermässigt kommer ingen minnas eftermiddagsblåstens svala vindbyar, bara hur solen och Nellie sken över Söndrums IP, söndagen den 13 juni, 2021 och visade vägen när Astrio spände musklerna.

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen