Fotboll

Från Hyltebruk till London

I köket hemma i Hyltebruk måttar en tvåårig Sead Haksabanovic en sträckt vrist. Plastbollen som han skjuter med träffar mamma Mihane i bakhuvudet.Hon tar bollen från sin son och riktar en lagom förmanande blick åt hans håll. Sead börjar gråta.

Christian Albinsson skildrar hur Seads dröm blev verklighet, när han gick till West Ham.
Halmstadsport fick lov att publicera denna artikel som vi hittade på HBK´s hemsida, som vi tycker är otroligt bra skrivet & man förstår att det ligger mycket bakom innan allt är klart!
Tack Christian för att vi fick ”ta” denna från HBK´s hemsida

DET ÄR TISDAG den 8:e augusti och Sead Haksabanovic har precis skrivit på ett väldigt lukrativt kontrakt
med Premier League-klubben West Ham.

Pappa Senad är lite tagen av stunden. Han flydde från det forna Jugoslavien när kriget bröt ut i början av 90-talet och hamnade i Vårgårda, av alla ställen. Egentligen ville han till USA, men sökte asyl i Sverige där han träffade sin fru Mihane. Tillsammans började de bilda familj i sitt nya hemland.
– Jag är glad över att det blev Sverige, det var en fin uppväxt för barnen, säger Senad när vi småpratar i
en taxi på väg mellan hotellet i Londons östra delar och West Hams träningsanläggning.
– När Sead var liten sparkade han på stenar på gatan och han drogs liksom instinktivt till fotboll. Det fanns
inom honom, fortsätter han. Vi gav honom en boll och den hade han alltid med sig. ”Min boll är det jag älskar”, sa han och varje ledig stund spelade han fotboll. När vi åkte till Montenegro på somrarna stannade vi på parkeringar och sparkade boll tillsammans.

SENAD VAR PRECIS som sin son en duktig fotbollsspelare, men han säger själv att han ”var bättre på attsnacka än på att spela”. Och visst kan man skönja det. Det finns en kaxighet och ett självförtroende hos Senad Haksabanovic, som i brist på bättre uttryck kan beskrivas som ”osvensk”. Denna attityd har gått i arv och det är nog bland annat därför som Sead har gått så långt. Visst, han är lågmäld och lite tystlåten, men självförtroendet finns där och
det är en person som växer för varje ny utmaning.

Söndag 6:e augusti
FLIGHT BA0792 LANDAR enligt tidtabell på Heathrow i London. Det är en sommarvarm kväll i den pulserande
huvudstaden och på flygplatsen står som utlovat en chaufför och väntar. På sedvanligt manér med en skylt som vägleder när viprecis har passerat ”Nothing to Declare”.

Det är en handskriven A4-lapp som möter oss. Med slarvig handstil står det ”Halmstad FC”. Så bra koll har engelsmännen alltså på den för-ening som de snart ska göra affär med. Mikael Kaller, fotbollsansvarig i HBK, ler och påminner om att det ofta är så. ”Halmstads”, brukar engelsmän kort och gott säga. Denna gång blev det ”Halmstad FC”.

FÖRUTOM SEAD, SENAD och Mikael Kaller har jag, Christian Albinsson, fått äran att hänga med till London och försöka sy ihop affären. Hemma i Sverige förhandlar ”Mr President” Tony Karlsson samtidigt med West Hams ledning per telefon. Ja, det är så man pratar i internationella fotbollsaffärer, visar det sig. Tony benämns som ”Mr President”
och undertecknad och Kaller presenteras som ”Owners”. Det är en presentation som narcissisten i mig inte protesterar mot. Den mer rutinerade Mikael Kaller muttrar lite, men finner sig såklart i situationen.

Väl framme på hotellet möter vi en av agenterna som har hjälpt till att mäkla den affär som förhoppningsvis stundar. Han heter Jozo Palac och ser ut precis som man tror att en person med hans jobb ska se ut. Han för sig som klichébilden av en ”agent”. Han har ett munstycke till sin smala cigarett, han har en grå kostym som säkert är svindyr men som ändå sitter dåligt, han har en guldklocka på armen, han pratar omhur mycket pengar han tjänar och
om sina boenden runt om i världen. Jag och Mikael Kaller är mest tysta. Den som är coolast i situationen är Sead.

Söndag 23:e juli
DET RINGER I Tony Karlssons telefon. Displayen visar ett engelskt nummer. Tony svarar, trots att det är mitt i en middag med några familjevänner i Malmö. Ett engelskt nummer känns ju spännande, hinner han instinktivt tänka. I andra änden av samtalet finns Jozo Palac som berättar att han företräder Premier League-klubben West Ham. Han säger kort och gott; ”Jag har förstått hur du jobbar, du vill ha raka och tydliga puckar. West Ham vill köpa
Sead och jag har fått uppdraget att genomföra affären. Inom en timme kommer du att få ett mail från West Hams ägare David Sullivan som bekräftar det jag säger.”

Efter tjugo minuter kommer ett mail från David Sullivan, som köpte West Ham 2010. Han är en av Englands
rikaste personer, tillika en kontroversiell herre som har tjänat sina pengar på porrtidningar.
– När mailet kommer ringer jag tillbaka till Jozo och vi bestämmer att vi skall ses i Sverige och prata vi dare om en eventuell affär, berättar Tony.

Den 4:e augusti kom Jozo och hans agentkollega Will till Scandic i Halmstad för att först träffa Tony Karlsson och Mikael Kaller, samt – om diskussionerna gick väl – även träffa Senad och Sead. Samtalet flyter på bra och parterna kom närmare och närmare varandra för varje minut. Efter mötet åker Tony till Sannarp och tittar på HBK:s U19-lag tillsammans med Senad och Sead.
– Vi konstaterar alla tre att ”nu är det allvar, det kan faktiskt bli av denna gång”.

16 december 2016
JANNE JÖNSSON, TONY Karlsson, Sead och Senad Haksabanovic sitter i vardagsrummet hemma hos Tony
i Söndrum. Kvartetten pratar framtid och det som under några dagar har känts helt självklart är inte det
längre. Kontraktet ligger på bordet, det är bara att skriva på så är Sead klar för Club Brügge i belgiska Jupiler League.
Men familjen tvekar. Det gör Sead också.
– Till slut kommer vi fram till att det klokaste nog är att vänta på en större chans och att försöka etablera sig i Allsvenskan först. Dessutom ville Sead fortsätta i skolan och ta körkort hemma innan han skulle flytta, minns Tony Karlsson.

DETTA ÄR INTE första gången som en utländsk klubb uppvaktar Sead, men så nära som Club Brügge hade
ingen tidigare varit.
– Första gången jag tänkte att jag kunde bli fotbollsproffs var när jag blev scoutad av Chelsea i Lomma under ett elitpojkläger. Pappa kom fram med ett visitkort från en scout. Jag trodde inte på honom, men pappa visade mig visitkortet. Det kändes stort och det gjorde mig ännu mer motiverad att träna och satsa, minns Sead.

Det var dock för tidigt att flytta den gången, ansåg både pappa Senad och Sead.
– Det är jag som gör valen, men pappa säger vad han tycker. Det har blivit mycket snack i bilen fram och tillbaka från Hylte genom åren. I över tio år har vi åkt fram och tillbaka till träningarna. I början var det mest pappa som pratade, men efterhand pratade jag också. Jag fick mycket feedback, inte alltid positiv…

Men ska jag vara helt ärlig, så får han ofta rätt till slut. Vi har gått igenom mycket tillsammans han och jag, säger Sead och berättar omdet som har gjort starkast intryck på honom.
– Det är det mentala biten som pappa har jobbat med mest, han har lärt mig att livet kommer att vara
hårt och att jag måste vara redo för utmaningarna.

DEN DÄR FREDAGSKVÄLLEN i början av vintern förra året hemma hos Tony Karlsson skulle visa sig bli ganska viktig för både Seads framtid och för HBK. Istället för belgiska ligan och runt 15 miljoner kronor i transfer blev det istället Premier League bara ett halvår senare och mycket mer pengar.
– När vi tillsammans skrev på långtidskontraktet med HBK kändes det som att det var ett ögonblick i
livet som jag inte kommer att glömma. Jag kommer inte heller glömma Janne Jönsson som hade en stor del i att Sead förlängde. Det var han som satsade på Sead tidigt och som också lärde honom att spela försvarsspel, berättar Tony.

Måndag den 7:e augusti
DET BLEV EN händelserik måndag för Sead Haksabanovic. Först frukost med agenterna, sedan taxi till träningsanläggningen för att hälsa på klubbledning och tränaren Slaven Bilić. Därefter den obligatoriska medicinska undersökningen. I en Premier League-klubb innebär det kroppsscanning i en röntgenturbin i en timme.
– Jag låg där och bara njöt, berättar Sead när vi sitter och pratar i lobbyn på hotellet efter att allt är påskrivet
och klart.
– Jag kommer att minnas allt med HBK – hur klubben har varit mot mig, hur fansen har behandlat mig och grabbarna i laget. Vi är väldigt nära varandra. När det gäller pengarna har jag velat ge tillbaka till klubben. HBK har hjälpt mig hela mitt liv och jag vill ge tillbaka och tacka. Detta är sättet jag tackar på… lite pengar i fickan.

Tisdagen 8:e augusti
SAMMA DAG SOM affären med West Ham är klar ringer det ånyo på Tony Karlssons telefon. Denna gång är det ett franskt nummer och det visar sig att det är Paris SG som vill köpa Sead…

Den där sistaårseleven från Sannarpsgymnasiet har onekligen hunnit göra avtryck i fotbolls-Europa, konstaterar Tony Karlsson tyst för sig själv. Han tackar vänligt nej till påbudet och lägger på luren. Han går tillbaka in till familjen i köket. Det ska grillas ikväll ute i Söndrum.

Text och bild: Christian Albinsson

 

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen