Fotboll

Wahlund följer inte med LFK upp till tvåan

Efter tre säsonger som huvudtränare i Laholms FK kliver Joseph Wahlund av för att träna sin sons lag i Halmstads BK. Han följer alltså inte med upp i division 2. ”Jag älskar LFK och hade kunnat vara kvar i föreningen hur länge som helst”, säger succétränaren…

Wahlund presenterades som ny huvudtränare i LFK inför säsongen 2020. Ett ”osexigt” val tyckte många tyckare. Joseph hade varit assisterande tränare i klubben i sex år.
För klubben var det inget konstigt val. Sportchef Peter Åberg kände sin efterträdare som herrtränare väl både på och utanför planen. Med facit i hand blev det succé.
– Jag hade gärna följt med LFK upp i division 2. Det här har inget med LFK att göra. Det handlar om mig och min familj, säger Wahlund.

Parallellt med uppdraget i LFK har Joseph varit tränare för sin sons lag i HBK (pojkar födda 2008). Nu har han, trots att det är mot HBK:s principer, blivit erbjuden att bli huvudtränare där.
– I vanliga fall tränar inte föräldrar sina barns lag så högt upp i HBK. När jag fick den möjligheten ville jag hoppa på. Det har varit mycket fotboll med två tränaruppdrag.

Wahlund har inte bara gjort succé med LFK. Även i HBK har det blivit succé. Båda lagen som deltog från HBK P15 i Gothia cup gick till final och har chans på serieseger.
– Jag har varit hemifrån väldigt mycket. Nu är det dags att betala tillbaka. Min son John spelar i laget och jag kommer kunna spendera mer tid med familjen.

Avslutet i LFK kunde knappast blivit bättre. Serieseger och uppflyttning sätter både föreningen och laget i en bra position inför kommande säsong, som blir utan Joseph.
– Jag går fortfarande lite som på moln och med ett barnsligt leende på läpparna. Det känns så klart helt underbart att få avsluta på det här sättet. Det kunde inte bli bättre, säger Wahlund som avslöjar att han ändå fällt någon tår för att han lämnar LFK.

Men först återstår en sista uppgift med Laholm för den här gången. Ytterby på bortaplan. Hemmalaget är mer eller mindre redan klart för nedflyttning.
– Vi ska avsluta säsongen på ett snyggt sätt. Vi har inte förlorat två matcher i rad och ska inte göra det nu heller, avslutar Wahlund som dock kommer att ge lite andra spelare chansen i epilogen.

Sportchef Peter Åberg har vetat om att Wahlund ska sluta en tid och är inte särskilt orolig inför rekryteringsprocessen av en ersättare.
– Visst är det tråkigt! Joseph har gjort ett väldigt bra jobb och för mig personligen är det också trist eftersom att vi har en god relation. Men det är ju så det är.
– I och med att vi spelar ett snäpp upp är det lättare att rekrytera både tränare och spelare. Vi har ett par krokar ute. Jag är inte orolig, fortsätter Åberg.

Efter att avancemanget blev klart berättade många spelare att de var sugna på att testa spel i tvåan med LFK. Klart är att mittbacken Stefan Radovanovic lämnar på grund av studier.
Nils Hedström studerar i Göteborg och letar lägenhet men den frejdiga vänsterbacken känner sig hemma i FK och ambitionen är att fortsätta.
– Vi har ett par spelare som ska provträna med lag på ännu högre nivå. Det är naturligt när det gått bra. Men nu kan vi locka med en ny utmaning här i vår miljö också.

Några kriterier när det gäller tränare?
– Det ska vara någon med lokal prägel som vet hur vi jobbar och vad LFK står för. Det är viktigt, säger Åberg som kan glädjas över att assisterande tränaren Kalle Björklund gärna stannar kvar.

Några spelare som står högt upp på önskelistan?

– Ja, det är det. Det är samma sak där. Spelare som varit här tidigare och testat på högre nivå är alltid intressant. Men stannar majoriteten har vi en bra grund att stå på.

Något namn?
– Inte som jag vill avslöja i tidningen. Men poängspelare och målskyttar står alltid högt upp på sådana här önskelistor samt något lite mer etablerat namn, avslutar Åberg.

 

*I Samarbete med Laholms Tidning skrivet av Johan W Jönsson

Klicka för att kommentera

Skriv ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Populärt just nu

Till toppen